Характер зіткнень в Ізраїлі говорить про хороше планування операції з боку ХАМАС. Точніше, з боку їхніх іранських інструкторів. Як би там не було, але є факт у вигляді захоплення бази однієї з дивізій ЦАХАЛ (з фото трофейної техніки), є вуличні бої в ізраїльських містах.

Ізраїль поки програв

Інформаційно Ізраїль поки програв. І мова йде не про "західний світ" - ці країни не є цільовою групою. Для арабських держав створена картина того, що "партизани" можуть громити ізраїльську армію. Тобто, імідж грізної і майже непереможної арабами сили дав тріщину. Враховуючи підібраний привід для активізації - виламані ізраїльськими радикалами ворота мечеті Аль Акса (на хвилину - одна з трьох основних святинею ісламу) і "проведення обрядів", а також прогулянки туристів на Храмовій горі, активізація ХАМАС як якийсь акт "захисту віри"... Навіть стримані в перших оцінках турки і саудити змушені були в своїх заявах окремо зупинятися на неприпустимості наруги над ісламськими святинями.

Відео дня

Розвіддані - Іран отримав прекрасну добірку інформації про протоколи реагування сил безпеки Ізраїлю і "слабкі місця" таких алгоритмів.

Політичні результати (проміжні). Діалог, що намітився між Ізраїлем і Саудівською Аравією, а також Ізраїлем і ОАЕ буде, імовірно, поставлений на паузу. На тлі розморожування відносин цих країн із Іраном, Тегеран отримує свої бонуси.

Наземна операція неминуче призведе до великої кількості жертв серед жителів Сектора Гази. Що природним чином посилить антиізраїльські настрої в арабському світі. Простіше кажучи, чим довше триватиме війна, тим менші шанси на врегулювання давніх суперечок Ізраїлю з Аравійськими монархіями.

Крім того, наземна операція в Секторі Гази, незалежно від її результатів, посилює радикальні настрої серед палестинців. І тут доречно згадати кризу ФАТХ на чолі з Махмудом Аббасом. Це Західний Берег, і ослаблення партнерів Тель-Авіва щодо мирного процесу неминуче призведе до заповнення вакууму більш радикальними політичними силами.

Для самого Ізраїлю за результатами війни (а події вже можна називати війною) можна передбачити суттєві перестановки в уряді та керівництві військового блоку.

Чи може Ізраїль "відіграти позиції"? Так. Але тут потрібна показово потужна і швидкоплинна операція. Максимум, кілька днів.

У разі затягування конфлікту є ймовірність його масштабування

І знову повертаємося до ролі Ірану. Завтрашній ранок покаже багато. Зокрема, якщо бійці ХАМАС раптом "освоять" ізраїльську бронетехніку і почнуть її застосовувати проти ЦАХАЛ, це буде практично прямим свідченням того, що в рядах атакуючих є високопрофесійні іранські військові спеціалісти. У разі затягування конфлікту є ймовірність його масштабування. В тому числі, переростання в регіональну війну.

До речі, масована ракетна атака показала "межі міцності" ізраїльського "Залізного купола" - будь-яку систему ППО можна "перевантажити" кількістю цілей.

З Сектора Гази атаки вже неможливі? Давайте не забувати про Західний Берег, де ситуація для Ізраїлю набагато складніша. Це й площі території і населення та ізраїльські поселення на арабській території, які треба захищати…

Які наслідки для України? Поки що можна констатувати одне: тема російсько-української війни, як мінімум, на тиждень вилетіла з порядку медіа. І повернутися навіть на умовну "другу смугу" можливо буде в трьох випадках: відверто шокуючий військовий злочин РФ, події на фронті (масштабний успіх будь-якої зі сторін), або довга і копітка робота українських дипломатів і медійників. Зникнення з порядку не дає миттєвого результату, але суттєво ускладнює лобіювання питань посилення допомоги Україні.

Ігар Тишкевич, політичний аналітик Українського інституту майбутнього