У Білорусі вже чотири дні тривають протести / фото REUTERS

У Білорусі під час масових протестів затримано понад шість тисяч осіб: зникають підлітки, матері, батьки. 

Про це в ефірі Сніданку з 1+1 розповіла Євгенія Ткачова, сестра затриманого мінського активіста Андрія Ткачова, який зник 10 серпня. Де наразі перебуває чоловік, не відомо, повідомляє ТСН

Читайте такожУ Білорусі силовики жорстоко побили чоловіка, який став на коліна (відео)

Відео дня

"Жахливе те, що відбувається. Людей крадуть посеред вулиці. Вночі вибухи відбуваються під вікнами. Нам обіцяли, що Майдану не буде, але мені здається, це якраз він і є. Кожного дня встає все гірше. Застосовують вогнепальну зброю, б'ють жінок. Зранку йдеш і бачиш на асфальті кров, жіноче волосся", - розповіла жінка. 

За її словами, у центрі Мінська навколо стовпів досі стоять велосипеди, якими туди приїхали  люди. Люди зникають у невідомому напрямку. 

"Це насильство. Б'ють людей. Пошкоджують автомобілі, просто розбоєм іноді займаються. Не знаєш, до кого звернутися за допомогою. Раніше ми зверталися до міліції, а зараз не підеш, бо вони це роблять. Президент, який є, не відповідає за нас", - каже жінка. 

За даними видання TUT.BY, на стоянці поруч з в'язницями збираються люди. Деякі приїжджають підтримати рідних, привозять їжу та теплі ковдри.

"Неможливо дивитися, як мирних, беззбройних людей б'ють і кидають в тюрми. Б'ють дівчат, дітей б'ють. Я останні дні думаю: це точно моя Білорусь або мені сниться кошмар?" - цитує видання одного з місцевих жителів.

Один із затриманих на мирних протестах розповів, в яких умовах їх утримують. «Тих, кого затримують на Пушкінській, сильно б'ють. Але не переживайте - на місці є лікар».

За даними Telegram-каналу Nexta, хлопець також додав, що годують нормально і вода теж є. Правда не всім вистачає місця в камерах. Багато хто відбуває добу у внутрішньому дворику. Там знаходиться по 25-50 осіб. Вночі, коли холодно, туляться один до одного і таким чином гріються.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менше 2% - Анна Канопацька (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички із силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тисяч учасників акцій у ніч на 10 серпня, понад 2000 осіб в ніч на 11 серпня і понад 1000 - в третю ніч акцій в різних містах країни.