Протести у Мінську спалахнули увечері 9 серпня / фото REUTERS

Міністерство внутрішніх справ Білорусі підтвердило загибель 19-річного протестувальника.

Про це йдеться у повідомленні МВС у Telegram.

Читайте такожУ ЄС поки не кажуть, коли завершать роботу над санкціями проти Білорусі

Відео дня

Влада каже, що хлопець загинув вночі 16 серпня унаслідок наїзду легковика.

«Перед наїздом він перебував на проїжджій частині. Це помітив водій «Фольсфаген» і попередив пішохода про небезпеку, також попросив відійти з дороги на тротуар. Однак пішохід залишив його слова без уваги, і через деякий час потрапив під колеса «Рено»,  – йдеться у повідомленні.

МВС стверджує, що юнак загинув в Мінську приблизно о 3:20. Білоруська служба Радіо Свобода звернула увагу, що в столиці на той час вже не відбувалося ніяких масових протестів.

16 серпня у Білорусі відбувся найбільший за чисельністю учасників Марш свободи. Демонстранти, як й у попередні дні, вимагали переобрання президента через фальсифікацію виборів. Цього разу силовики утрималися від прямого насильства щодо мітингувальників.

Однак вже ввечері білоруси помітили на вулицях Мінська мікроавтобуси без номерних знаків, куди стягували затриманих протестувальників.

Вибори у Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%. Тисячі жителів Білорусі, не згодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі внаслідок дій силовиків загинули мінімум п'ятеро осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв’язнями.
  • 14 серпня в ЄС заявили про невизнання результатів президентських виборів у Білорусі та про початок роботи над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестувальників.
  • Канада та Ірландія відмовилися визнавати перемогу Лукашенка на виборах.