Білорусь - з'явилась реакція МЗС Білорусі на невизнання Україною легітимності Лукашенка / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Міністерство закордонних справ Білорусі стверджує, що «деякі вигадані окремими акторами процедури зовнішньої легітимації зі всіх точок зору нікчемні».

Так МЗС відреагувало на невизнання низкою країн, зокрема й Україною, легітимності президентства Олександра Лукашенка.

Читайте такожПутін не привітав Лукашенка з інавгурацією

Відео дня

У держструктурі заявили, що народ самостійно обрав Лукашенка, тому республіка не потребує визнання Заходом і сусідами його статусу, і що це «ніяким чином не відображає думку більшої частини міжнародної спільноти».

Також МЗС Білорусі згадало у цьому контексті й Україну.

«Особливий подив викликає поведінка наших українських сусідів, які вже навіть не намагаються приховати несамостійність в ухваленні своїх зовнішньополітичних рішень і не припиняють потік заяв зі своїми «просунутими» оцінками чомусь нашої внутрішньополітичної ситуації», – йдеться в офіційній заяві білоруської сторони.

У Білорусі позицію Києва назвали «модним трендом», хоч республіка начебто «щиро й безкорисно» його підтримує, зайнявши «незалежну та самостійну позицію».  При цьому в МЗС наголосили, що продовжать підтримувати «братський український народ».

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбуваються у Мінську. Там майже одразу почався силовий розгін акції та затримання.