Бурштинова кімната була побудована в Пруссії \ Вікіпедія

Польські водолази знайшли уламки німецького корабля часів Другої світової війни, що може допомогти розгадати давню таємницю – місцезнаходження Бурштинової кімнати, безслідно зниклої з розграбованого нацистами царського палацу в Росії.Читайте такожУ Польщі провалилася операція з пошуку Бурштинової кімнати

Дайвери з групи Baltictech кажуть, що вони знайшли затонулий «Карлсруе», передає Голос Америки.

«Ми шукали уламки з минулого року, коли зрозуміли, що на дні Балтійського моря може спочивати цікава таємна історія, – розповів дайвер Томаш Стахура. - Він практично не пошкоджений. У трюмах ми виявили військові машини, фарфор і безліч ящиків з невідомим вмістом».

Відео дня

"Карлсруе" брав участь в операції "Ганнібал" - одній з найбільших морських евакуацій в історії, завдяки якій понад мільйон німецьких солдатів і мирних жителів Східної Пруссії уникли радянського наступу в кінці Другої світової війни.

Історичні документи свідчать, що пароплав покинув Кенігсберг в поспіху з великим вантажем і 1 083 людьми на борту.

"Все це разом підстьобує уяву. Виявлення на дні Балтійського моря німецького пароплава і ящиків з ще невідомим вмістом може мати велике значення для всієї цієї історії», – сказав дайвер Томаш Звара.

Що таке Бурштинова кімната

Бурштинова кімната була побудована в Пруссії, а потім подарована російському царю Петру Великому в 1716 році.

Під час війни німці розібрали кімнату і відвезли в Кенігсберг, а згодом вона зникла під час бомбардувань.

Бурштинова кімната, багато прикрашена бурштином і золотом, була частиною Катерининського палацу під Санкт-Петербургом, але востанн її бачили в Кенігсберзі (зараз Калінінграді).

У 1945 році з Кенігсберга з важким вантажем вийшов пароплав «Карлсруе», згодом потоплений радянськими військовими літаками біля берегів Польщі.