фото novayagazeta.ru

Відомий білоруський політичний діяч Віталій Шкляров, який був поміщений під варту в СІЗО-1 Мінська 29 липня за нібито організацію незаконного мітингу в Гродно 29 травня, написав і передав виданню НВ відкритого листа. У ньому політв'язень розповідає про жахи «ГУЛАГу XXI століття».

Шкляров підкреслив, що до нього на цей час не застосовується фізичне насильство, але йде колосальний психологічний тиск. При цьому зв'язок із зовнішнім світом, за словами білоруського політика, він тримає тільки через свого адвоката: йому заборонено будь-яке листування з рідними, він також не може отримувати ніяку кореспонденцію із зовнішнього світу.

Відео дня

«Один раз після зустрічі з адвокатом, після спроби передати лист матері та дружині, завели в кімнату, роздягли повністю, догола, і обшукували з пристрастю - чи не сховав я де-небудь клаптик папірця. Потім посадили в «стакан» - це бетонний карцер метр на метр, - поки, схоже, обшукували мою камеру. Повірте, «стакан» в порівнянні з тотальним інформаційним вакуумом - це дурниця. Зате для духовного окормлювання в камеру притягли телевізор. Звичайно, доступні тільки три головних білоруських канали», - йдеться в листі.

Душ, за словами Шклярова, в СІЗО-1 дозволений раз на тиждень, щосереди. Туалет в камері - у всіх на виду.

«Кожен день змушують голитися. Статут. Якщо не голишся - погрожують карцером (це майже як «стакан», але є табуретка, лежати ніде). Відрощувати бороду - це певна ступінь свободи. Не прийнято! Всі повинні бути однакові. Бритва тупа, лосьйонів ніяких немає і вода крижана. Після першого ж гоління на обличчі пішло запалення. На наступний день змушують голитися знову, хоча нічого не відросло! Роздратування посилюється. Викликав лікаря - той сказав, що «запалення бачить, але зробити нічого не може», мовляв, не положено не голитися. Статут! » - додає політв'язень.

Крім того, в камері, за словами Шклярова, 24 години на добу горить світло. При цьому лягати на ліжко днем не можна, оскільки за це можуть відправити в карцер.

«Зате після 22:00 - відбій. Думаєте, відбій - це лягли і заснули? Відбій - це тільки вимкнули музику, радянсько-патріотичну, яка з шостої ранку гримить з двору. Світло в камері горить безперервно, 24 години на добу. Нари короткі, залізні і настільки незручні, що на них неможливо заснути. Ноги набрякають, витягнути їх не виходить. Тому виспатися нереально: боляче і світло. І постійний брязкіт залізних замків і дверей. Завжди. 24 години на добу. У 2020 році це можна і потрібно розцінювати як тортури. Катування за свободу слова, за неправильні погляди і статті про вибори президента», - підкреслює політтехнолог.

При цьому він заявив, що не втрачає надію на свободу для всіх білорусів.

«Не втрачаю надію на свободу, для нас всіх. Вона буде. Рано чи пізно. Залишилося лише знайти цю прокляту машину часу і повернутися назад в XXI століття. Про всяк випадок офіційно заявляю: думок про самогубство не маю. Сподіваюся, бути повністю виправданим, вийти на свободу, і продовжити жити вільним чесним життям, як жив завжди», - резюмував Шкляров.

Нагадаємо, влада Білорусі 29 липня затримали відомого опозиційного політика і політтехнолога Василя Шклярова. Йому закидають організацію незаконного мітингу в підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання - це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенко.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти Сполучених Штатів Берні Сандерса в 2016 році. Крім того, він був волонтером в штабі кампанії з переобрання президента Обами в 2012 році.