Трамп постійно перебивав Байдена, а демократ попросив президента США "заткнутися" / фото REUTERS

Перші передвиборчі дебати кандидатів в президенти США скотилися до огидного спектаклю. Дональд Трамп постійно перебивав Джо Байдена. А кандидат від демократів відплатив йому тим, що назвав чинного американського президента расистом і попросив його "заткнутися".

Читайте також"Щеня Путіна" і мільйони від Росії: Трамп і Байден посперечалися під час перших теледебатівПро це пише Financial Times, описуючи "жовчну перепалку" між претендентами на найвищу державну посаду в США. В ході дебатів Трамп відмовився засуджувати расистські групи і допустив, що не визнає результати виборів. Він також звинуватив Байдена в тому, що він прихильник лівого крила Демократичної партії й боїться засудити антифашистські протести.

Модератором виступив журналіст Fox News Кріс Воллес. Він, схоже, втратив контроль над процесом й постійно просив обох кандидатів заспокоїтися. Тож "праві" і "ліві" коментатори в США кажуть, що в США ще не було настільки хаотичних президентських дебатів.

Відео дня

Колишній губернатор Нью-Джерсі від Республіканської партії Кріс Крісті допомагав Трампу підготуватися до зустрічі з Байденом. Він сказав, що чинний президент США був аж надто запальним. Дебати пройшли на тлі відставання рейтингу Трампа від показників Байдена у більшість невизначених штатів. Впродовж багатьох місяців він ставив під сумнів психічне й фізичне здоров'я свого 77-річного опонента. Під час дебатів 74-річний Трамп намагався вибити Байдена "з колії", постійно перебиваючи його. Хоча це не завжди давало бажаний ефект.

"Народе, хтось розуміє, що цей клоун робить?" - сказав Байден, коли Трамп намагався зірвати його виступ. Пізніше Байден у відповідь на перекрикування з боку Трампа сказав: "Чоловіче, заткнися вже!".

Читайте такожТрамп зажадав від Байдена здати тест на наркотики перед дебатамиКілька днів тому Трамп викликав хвилю критики через відмову говорити, чи готовий він мирно передати владу в разі свого програшу на виборах. На дебатах Трамп повторив свої безпідставні твердження, що через коронавірус багато американців будуть голосувати поштою. І це призведе до масштабних фальсифікацій.

"Якщо вибори будуть чесними, я на 100% у справі. Але якщо я побачу маніпуляції з сотнями тисяч бюлетенів, я не можу з таким змиритися", - сказав Трамп, закликавши своїх прихильників пильно стежити за голосуванням.

За його словами, це у США можуть відбутися "фальсифікації, яких ще ніхто не бачив. Ми можемо місяцями не знати результат, тому що ці бюлетені будуть скрізь". Байден закликав демократів голосувати і наголосив, що у них є сила позбутися адміністрації Трампа.

Воллес запитав чинного президента США, чи не хоче він "засудити" расистів й озброєні групи. Трамп відмовився це робити. Згадуючи про групу правих радикалів Proud Boys, він сказав: "Відступіть й очікуйте! Але я хочу вам сказати, що хтось повинен щось зробити з антифа і лівими".

Політолог з Університету Вірджинії Ларрі Сабато сказав, що за 60 років не бачив таких президентських дебатів.

"Я дивився президентські дебати в ефірі з 1960 року. І ніколи ніхто не поводився гірше, ніж Трамп. Він просто зірвався. Наступні президентські дебати в жовтні потрібно скасувати. Цивілізованих дебатів не буде, якщо Дональд Трамп вийде на сцену", - сказав експерт.

Читайте такожБайден оприлюднив свою декларацію перед дебатами з ТрампомБайден зосередився на тому, щоб виставити Трампа непридатним для посади головнокомандувача армії США, назвавши його "щеням" Володимира Путіна.

"Ти найгірший президент, який хоч коли-небудь був у Америки", - сказав колишній віце-президент США.

Він звинуватив Трампа в невмілій реакції на пандемію коронавірусу. За словами Байдена, ще більше людей помре, якщо президент не стане "розумніший". Найбільш запеклі суперечки між кандидатами стосувалися раси й правопорядку. Байден звинуватив Трампа в спробі умисно посіяти расову ворожнечу.

"Він просто расист. Це президент, який використав все, щоб створити расову ненависть і расовий розкол", - сказав демократ.

На це Трамп відповів, що Байден не здатен навіть використати термін "правопорядок", щоб не розлютити "радикальних лівих прихильників. Ми віримо в правопорядок, а ти ні".

Читайте такожPolitico: У Сенаті хочуть допитати радників Байдена у справі про УкраїнуТрамп також спробував дошкулити Байдену тим, що звинуватив його сина Гантера в отриманні 3,5 мільйонів доларів від мільярдера з Росії. Гантер Байден заперечує, що у нього частка в компанії, яка отримала цю виплату. Коли Байден згадав свого молодшого сина Бо - військового ветерана, який помер від раку, Трамп знову скерував розмову про Гантера. Байден пригадав, як чинний президент США назвав американських загиблих солдатів "лузерами".

"Мій син був в Іраку. Він не лузер. Він патріот. І люди, які загинули, були героями", - сказав демократ.

Трамп прийшов на дебати на тлі ретельної перевірки через репортаж New York Times про його податки. Газета з'ясувала, що президент США в 2016 році заплатив лише 750 доларів федеральних податків. Стільки ж він сплатив за підсумками першого року на посаді президента. Воллес запитав Трампа, чи це правда. Але він проігнорував точність питання, відповівши, що заплатив "мільйони доларів" податків. При цьому, він перевів увагу на Байдена, сказавши: "Покажи тепер ти нам свої податкові декларації".

Вибори президента США 2020: дебати Трампа і Байдена

  • Кандидати в президенти США повинні провести три раунди дебатів. Ще одні дебати пройдуть між кандидатами у віце-президенти.
  • Перші дебати між президентом США Дональдом Трампом і його конкурентом, кандидатом від Демократичної партії Джо Байденом пройшли у вівторок, 29 вересня, в університеті Кейс Вестерн Резерв (Case Western Reserve University) в Клівленді. Другий раунд заплановано на 15 жовтня в Майамі, штат Флорида; а третій - на 22 жовтня в Нешвіллі, штат Теннессі.
  • Віце-президент Майк Пенс і сенатор Камала Харріс зустрінуться 7 жовтня в Солт-Лейк-Сіті, штат Юта.
  • Вибори президента США 2020 призначені на 3 листопада.