Шольц і Макрон мають оособисту суперечку / колаж УНІАН, фото УНІАН, REUTERS

Розбіжності у поглядах на війну в Україні між канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном поглиблюються і все більше переходять у площину особистих образ одне на одного. Про це заявив німецький експерт з міжнародних відносин Штефан Мейстер в авторській статті для французької газети Le Monde.

Так потужного удару по відносинах Німеччини і Франції завдали заяви двох лідерів в останні тижні. На тлі категоричної відмови Шольца постачати ракети Taurus Україні, Макрон ошелешив заявою про можливість відправки західних військ в Україну. 

"У той час, коли Європа повинна виступити єдиним фронтом на підтримку України та її захисту від гібридної війни, яку веде Росія, дві найбільші європейські держави занурилися у глибоку кризу довіри та лідерства", – йдеться у публікації.

Відео дня

Німецький аналітик зазначає, що Макрон і Шольц мають дуже різні характери, і це не сприяє взаємній симпатії. Але зараз їм дедалі важче налагодити професійні робочі стосунки, а те, що їх роз'єднує, з кожним днем стає все більш особистим. З німецької точки зору, гучні заяви Макрона були зроблені несвоєчасно і без консультацій з партнерами. І навпаки, в Парижі дедалі менше розуміють боязкість Німеччини у вирішенні критично важливих проблем континенту.

Пікантним моментом тут є той факт, що, попри усю публічну нерішучість Шольца, Німеччина є другим після США найбільшим постачальником зброї в Україну. У той же час Франція на тлі гучних заяв Макрона посідає лише 14-у сходинку у цьому списку. 

"Німецький уряд не приховує свого зростаючого роздратування бажанням пана Макрона позиціонувати себе як лідера Європи. (...) Складається враження, що Німеччина не хоче брати кермо влади в свої руки, а Франція на це не здатна", – пише аналітик Штефан Мейстер.

Допомога Україні: позиції Франції та Німеччини

Як писав УНІАН, наприкінці лютого президент Франції Емманюель Макрон заявив, що відправка західних армій в Україну не є неможливою, хоча зараз на це немає згоди. Пізніше на зустрічі з парламентськими партіями Макрон уточнив, що відправка військ в Україну можлива, якщо російські окупанти прорвуться на Київ чи Одесу.

Паралельно з цією словесною рішучістю Макрона, в Берліні роблять прямо протилежні заяви. Так, і канцлер Олаф Шольц, і міністр оборони Борис Пісторіус наголосили, що Німеччина відкидає можливість розміщення своїх військ на території України та закликає припинити дискусії щодо цієї теми. Також Берлін виключає можливість передачі українцям ракет Taurus.

Вас також можуть зацікавити новини: