Ілюстрація / REUTERS

Троє з п’яти представників ЛГБТ+ в ЄС не тримаються за руки зі своїми партнерами й партнерками, а двоє з п’яти за останній рік зазнавали цькувань.

Про це йдеться в опитуванні Агенції ЄС із питань основних прав людини (FRA), пише Громадське.

У ньому взяли участь 140 тисяч представників ЛГБТ+ у 27 країнах ЄС, Великій Британії, Сербії та Північній Македонії.

Відео дня

Читайте такожУ Берліні відбувся масштабний марш на підтримку ЛГБТ (фото)

Зазначається, що в різних країнах ситуація зі ставленням до ЛГБТ+ змінилася по-різному. Так, в Ірландії, Фінляндії та на Мальті понад 70% опитаних сказали, що суспільство стало толерантнішим до них за останні п’ять років.

Нагадаємо, що прем’єр-міністерка Фінляндії Сана Марін виховувалася в ЛГБТ-сім’ї, а чинний прем’єр Ірландії Лео Варадкар є відкритим геєм.

Водночас, приміром, у Польщі та Франції більшість респондентів (60% і 54% відповідно) ствердили, що в суспільстві зросла нетерпимість до ЛГБТ+.

Серед іншого, 20% опитаних транссексуалів та інтерсекс-людей заявили, що ставали жертвами психологічних чи фізичних атак — це вдвічі більше, ніж для інших представників ЛГБТ+.

Водночас опитування виявило, що про свою сексуальну орієнтацію відкрито стали говорити більше людей (52% у порівнянні з 36% в 2012 році); покращилася ситуація й зі сприйняттям ЛГБТ-підлітків у школах, стверджують автори.