Великобританія обрала нового міністра оборони: на що очікувати Україні / колаж УНІАН, фото Генштаб, facebook.com/grant.shapps

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес, відомий прихильник України, що безперервно обіймав цю посаду впродовж всієї повномасштабної війни в нашій країні, пішов у відставку. На заміну було обрано Гранта Шеппса.

Опитані Politico експерти та посадовці припускають, що через тісну прихильність до прем’єр-міністра Ріші Сунака та певні зв’язки з Україною Шеппс у своїй політиці демонструватиме "обережну спадкоємність" справі Воллеса.

"Шеппс активно цікавився українським конфліктом і називав свою попередню роль в енергетиці та бізнесі дуже орієнтованою назовні. Це заспокоїть наших союзників", – зазначає керівниця відділу зовнішньої політики Policy Exchange Софія Гасто.

Відео дня

Шеппс став третьою людиною без військового досвіду на головній посаді британського уряду у сфері оборони за останні 13 років. Експерти наголошують, що це не обов’язково матиме негативний вплив, оскільки з ним залишається працювати міністерська команда, в якій принамні троє є ветеранами. Водночас занепокоєння викликає те, що це не перше призначення Шеппса в уряді за останній час.

"Люди дивуються тому, що це його п’яте призначення держсекретарем менш ніж за рік. Його здатність керувати великим відділом викликає сумнівна", – каже Ед Арнольд, науковий співробітник аналітичного центру оборони RUSI з питань європейської безпеки.

Інші наголошують, що Шеппс глибоко занурений в український контекст. Джейсон Маккартні, секретар загальнопартійної групи з питань України Палати громад, яку раніше очолював Шеппс, назвав його призначення "розумним" та похвалив його за "знання та відданість українському народу". Колишній урядовець, що працював із Шеппсом, сказав, що він "щиро глибоко відчуває Україну", зазначивши, що він приймав сім’ю біженців у своєму власному домі, а його єврейські предки приїхали до Великобританії зі Східної Європи "тому він чутливий до цього регіону".

Водночас співрозмовники Politico зазначають, що призначення Шеппса відповідає широко поширеним очікуванням, що Сунак зрештою призначить на заміну Воллесу лояльного прихильника, який не буде створювати проблем, вимагаючи додаткових грошей для збройних сил — як це неодноразово робив попередній міністр. Тому в британському парламенті вже сумніваються в здатності Шеппса протистояти Міністерству фінансів. Також експерти зауважують, що значних кроків від Шеппса очікувати не варто, оскільки ключові бюджетні рішення на рік уже прийняті, а довгоочікуване оновлення стратегії оборони та зовнішньої політики Великобританії вже розроблено. 

Відставка Бена Воллеса і призначнення Гранта Шеппса

31 серпня прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак призначив нового міністра оборони – Гранта Шеппса.

Це вже п'яте призначення Шеппса на урядові посади за останній час. В уряді Бориса Джонсона він був міністром транспорту, в уряді Ліз Трасс – міністром внутрішніх справ, в уряді Ріші Сунака – був державним секретарем з питань бізнесу та обіймав посаду міністра енергетики та вуглецевої нейтральності Британії.

На цій посаді він замінив відомого прихильника України Бена Воллеса, який обіймав посаду міністра оборони останні 4 роки.

Вас також можуть зацікавити новини: