Володимир Путін і Сі Цзіньпін / фото REUTERS

Російський політолог Дмитро Орєшкін оцінив ймовірність війни між Китаєм та Росією у найближчому майбутньому.

Свою думку з цього приводу він висловив в інтерв'ю УНІАН.

Коментуючи недавню заяву американського аналітика Крейга Купера про те, що Китай може відмовитися від Тайваня і "переглянути" свої кордони з Росією, політолог заявив, що "цього давно слід було очікувати".

"Я не думаю, що це вже пряма загроза. Але це зростаюча загроза. Китай Сі Цзіньпіня проводить серйозну військову реформу, яка повинна бути завершена до 27-го року", – зазначив Орєшкін.

На його думку, як дуже слабкий виступ СРСР у фінській війні переконав Гітлера, що він за рік прокрутить свою найзнаменитішу концепцію бліцкригу, так і "блискучі" російські досягнення в Україні пояснюють китайцям, що російська армія – це паперовий тигр.

"У всякому разі, через п'ять років Китай посилиться, а Росія ослабне, тому що їй доведеться платити репарації, розплачуватися за абсолютно ідіотські рішення вищого керівництва, прийняті в лютому цього року. Ось тоді-то у Пекіна з'явиться цілком реальна спокуса згадати, що більше 100 років тому якісь території належали Китаю, а Росія туди зайшла і чи не час їй звідти вийти? Тобто Історичний привід вони, звичайно, знайдуть, головне – це баланс військових сил. І у Китаю він буде свідомо більше, ніж у Росії", – упевнений Орєшкін.

Політолог додав, що Путін зазнає поразки на українських полях, і це безсумнівно підриває престиж російської армії, показує її реальну неефективність, і, відповідно, викликає спокусу у могутнього сусіда зі сходу відновити "історичну справедливість".

Імовірність нападу Китаю на Росію: що відомо

Нагадаємо, напередодні аналітик з нацбезпеки США Крейг Купер заявив, що багато років Китай і Росія не могли поділити свої кордони. Домовитися їм вдалося тільки в 2008 році.

Аналітик не виключив, що Китай через слабкість Кремля може відмовитися від Тайваню і зажадати від Росії повернути близько 23 тисяч квадратних миль колишньої китайської території. Цими землями РФ володіє з 1860 року.