Коронавірус шкодить мільйонам людей опосередковано / REUTERS

Прийнято вважати, що COVID-19 вбиває здебільшого старших людей в усьому світі. Але в бідних країнах пандемія стала катаклізмом, який не обмежується лише цим.

Читайте такожNature: Хворих на COVID-19 учнів початкової школи буде важко виявитиЧерез неї діти помирають від недоїдання. Ще більше людей гине від туберкульозу, малярії й СНІД. Пандемія змушує дівчат кидати школу й виходити заміж ще в дитячому віці. Через неї жінки помирають при пологах, - пише New York Times. Коронавірус зриває всі зусилля, націлені викорінити поліомієліт, побороти малярію й скоротити жіночу кастрацію. Пандемія посилює нестачу вітаміну А, через яку ще більше дітей страждають від сліпоти й помирають.

В Фонді ООН у галузі народонаселення застерігають, що COVID-19 може стати причиною збільшення дитячих шлюбів у світі на 13 мільйонів. А 47 мільйонів жінок не будуть мати доступу до сучасних засобів контрацепції.

Відео дня

"Коротше кажучи, пандемія хвороб, безграмотності й нестерпної бідності йде слідом за пандемією коронавірусу. І найсильніше вона б'є по дітях", - йдеться в статті.

Цілком можливо, що найбільша шкода від COVID-19 впала не на тих, хто безпосередньо заразився коронавірусом, а на людей, які постраждали від краху економік, систем охорони здоров'я й освіти в країнах, що розвивають.  Багато шкіл і клінік закриті, ліки від СНІД й інших тяжких захворювань стали недоступними. Кампанії проти малярії й кастрацій призупиняються.

"Непрямий вплив COVID-19 на глобальний Південь буде ще гіршим, ніж пряма шкода від нього. Непрямий вплив має економічні й соціальні наслідки для значно більшої кількості людей і включає втрату роботи, голодування сімей, спалахи домашнього насильства. Все більше дітей кидають школу. Втрати впали на плечі цілих поколінь", - сказав виконавчий директор неурядової організації BRAC International доктор Мухаммад Муса.

Читайте такожAssociated Press: В Південній півкулі коронавірус і грип вже зустрілися, що відбулося?З такої точки зору, люди, які безпосередньо помирають від COVID-19, не головні жертви пандемії. Ними стають діти, які помирають від кору, тому що не отримали щеплення в часи чуми. А вакцинацію не пройшли близько 80 мільйонів дітей у всьому світі. Або ж вони помруть від недоїдання, тому що їхні тато втратив роботу рікши, а мама не може зараз продавати овочі на базарі.

Як це часто буває у випадку економічних криз, особливий тягар падає на плечі дівчат. Ще більше їх змушують виходити заміж в дитячому віці, щоб сім'я чоловіка годувала їх. Або ж їх відправляють у великі міста працювати служницями в обмін на їжу чи мізерну зарплатню. Таким чином вони зіштовхуються з неграмотністю й великим ризиком стати жертвами насильства.

"Головний виклик, з яким мають справу учні, - це голод", - сказала виконавчий директор Camfed International в Африці Анделін Мурімірва. Її організація допомагає дівчаткам здобути освіту в країнах, що розвиваються. Більше 60% учнів Camfed International в Малаві недоїдають.

До початку пандемії коронавірусу 4% дівчат в Зімбабве вийшли заміж до 14 років. Ця цифра тепер може стати значно більшою. Білл Гейтс й інші діячі закликали Конгрес США включити 4 мільярди доларів у наступний американський пакет стимуляції, щоб допомогти більшій кількості людей отримати доступ до вакцини від коронавірусу, коли вона з'явиться. І тут не йдеться про доброчинність. Це інвестиція в безпеку глобального здоров'я. Також потрібні надзвичайні інвестиції в освіту, боротьбу з поліомієлітом і голодом.

Кількість людей, які живуть в кричущій бідності, збільшилася на 37 мільйонів за час пандемії COVID-19. Наступного року їх стане більше ще на 25 мільйонів, згідно з прогнозами Інституту метрик й оцінки стану здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: