Збільшення тестів не обов'язково призводить до збільшення зафіксованих випадків зараження  / REUTERS

Один із найбільш ефективних інструментів в руках урядів для боротьби з коронавірусом - це здатність перевіряти людей і відстежувати контакти заражених. За умов відсутності вакцини й ефективних ліків, здатність знаходити й ізолювати хворих на COVID-19 грає ключову роль у стримуванні пандемії.

Це також дозволяє експертам у сфері охорони здоров'я відстежувати поширення вірусу, а також допомагає в роботі, націленій запобігти початку другої хвилі. Але не всі у захваті від підходу, - пише Politico. Президент США Дональд Трамп назвав тести "переоціненими". Він звинуватив їх у тому, що в країні так багато випадків зараження.

"Є тести - є випадки зараження. Якщо перевіряти, то можна виявити, що з людьми щось не так. Якби ми не проводили жодних тестів, у нас би було мало випадків зараження", - сказав Трамп.

Були й інші, хто висловлював подібні погляди. Наприклад, Люксембург виступив проти обмежень на подорожі, які запровадила сусідня Німеччина. Берлін пояснив своє рішення тим, що у королівства надто високий рівень захворювань на душу населення. Люксембург, який вказав на те, що він став лідером Європи за кількістю проведених тестів на душу населення. Тож рішення Німеччини, з його точки зору, дискримінаційне.

Посилення тестування неминуче збільшує і шанси виявлення випадків зараження коронавірусом (особливо тих, які проходять без симптомів чи у м'якій формі).

Але чи справді тести неминуче призводять до зростання кількості зафіксованих випадків COVID-19? Чи справді більше тестів дорівнює більше хворих?

Читайте такожNew York Times: Лікарі досі поняття не мають, як лікувати COVID-19Politico пише, що це не обов'язково так. Більш правильним питанням було б яке співвідношення між виявленими випадками в кожній країні кожного дня і кількістю проведених там тестів. Ця оцінка могла б стати корисним індикатором для передбачення початку другої хвилі пандемії.

Видання зауважує, що попри всі заперечення Трампа, зв'язок між кількістю тестів і виявлених нових випадків не завжди прямий. У Фінляндії, наприклад, медики подвоїли кількість перевірок впродовж місяця. Але загальна кількість заражених тільки зменшилася. Теж саме відбулося у Великій Британії й Португалії.

Професор інфекційних захворювань й епідеміології з Університетського медичного центру Утрехта Мір'ям Кретцшмар пояснила ці цифри. За її словами, вони вказують на те, що у всіх цих країнах коронавірус під контролем. Однак, все залежить ще й від того, наскільки рівномірно тести проводилися серед населення країни.

Читайте такожІспанія стала лідером з поширення COVID-19 у ЄвропіДані 10 країн з найнижчою кількістю щоденних нових випадків зараження свідчать про те, що ситуація у Фінляндії найкраща. Країна збільшила кількість тестів, але від цього її хворих на COVID-19 не стало більше. Однак, дані також вказують на реальне збільшення кількості випадків зараження в США.

"Цей показник на душу населення вищий, ніж у будь-якої іншої країни. Цифра чітко вказує на те, що в США значно більше випадків, ніж у європейських країнах. І це не можна пояснити збільшенням кількості тестів", - пояснила Кретцшмар.

У випадку деяких країн Європи, таких як Бельгія й Іспанія, збільшення кількості тестів співпало зі зростанням темпів зараження. Але в обох країнах спалах поширення інфекції перевершив збільшення діагностичних зусиль. Це говорить про те, що там вірус справді на підйомі. І те, що уряди почали краще перевіряти здоров'я своїх громадян, тут ні до чого.

Читайте такожКоронавірус мутував і став більш заразним, але менш смертельним - фахівецьРазом з тим, експерти застерігають, що до таких підрахунків потрібно ставитися обережно. Професор з моделювання інфекційних захворювань Лондонської школи гігієни й тропічної медицини Грем Медлі наголошує, що зв'язок між рівнем тестування і кількістю заражених насправді досить складний.

"Він залежить від того, кому ці тести були запропоновані, хто погодився їх здати або виступив із проханням перевірити його", - сказав Медлі.

Цю точку зору розділяють і в Європейському центрі профілактики й контролю захворювань. У відомстві зауважують, що зростання кількості хворих на COVID-19 в різних країнах може бути пов'язане з цілою низкою причин.

Як перевіритися на коронавірус?