REUTERS

По всьому світі люди з нетерпінням очікують оголошення, що пандемія коронавірусу вже приборкана і можна повертатися до звичного життя. Але китайське місто в центрі пандемії демонструє, що нічного "звичного" не буде ще довго.

Про це пише CNN, нагадуючи, що 8 квітня влада Уханю ослабила жорсткі обмеження пересування в місті, тим самим завершивши 76-денний карантин. Але мешканці і місцевий бізнес швидко зрозуміли, що вихід міста з карантину буде до болю повільним. Попри скасування найбільш жорстких заборон, багато магазинів досі закриті, ресторани лише продають страви "на винос", а люди хоч і виходять на вулицю, але досі носять захист і намагаються уникнути один одного.

Читайте такожWashington Post: Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Відео дня

Настрої на місцях дуже відрізняються від заяв чиновників. На прес-конференції 8 квітня чиновник епідеміологічного контролю в Ухані Лю Пін сказав, що деякі частини міста відновилися на 100%.   Під час зустрічі 25 квітня влада Уханя пообіцяла "подвійну перемогу" в приборканні епідемії й економічному зростанні. Але навіть державні ЗМІ сумніваються у плані відновити виробництво в місті на 100% до кінця квітня і називають його "надто оптимістичним".

Бізнесмени з Уханя розповіли CNN, що їхні доходи нульові, а оренда приміщень дуже висока. Експерти ж вважають, що минуть місяці, якщо не довше, перш ніж економіка міста відновиться.

"В короткостроковій перспективні, звісно, ж буде певне відновлення", - сказав економіст Macquarie Capital Limited Ларрі Ху.

"Спочатку відновиться виробництво, а потім споживання. Тому що багато людей досі не хочуть виходити з дому. Але в довгостроковій перспективі, з точки зору трирічного періоду вірус все одно буде завдавати болю зростанню Уханя", - додав він.

Читайте такожNewsweek: Помилка в лабораторії Китаю могла стати причиною пандемії коронавірусу

CNN пояснює, що Ухань - мегаполіс із понад 11 мільйонами жителів. Це робить його більшим, ніж переважна більшість міст США. Однак, Ухань все одно вважається другорядним в межах материкового Китаю. Будучи столицею провінції Хубей, він став транспортним і виробничим вузлом для решти країни. Перші випадки захворювання були зафіксовані в Ухані в грудні. Коли епідемія погіршилася, місто було закрите й відділене від решти Китаю. Це сталося 23 січня з метою стримати поширення коронавірусу.

Буквально за ніч життя в місті зупинилося. В деяких частинах Уханя люди були замкнені вдома на кілька місяців поспіль, не маючи змоги вийти й покладаючись лише на служби доставки харчів і товарів першої необхідності. Тепер, коли карантин скасували, місцева влада намагається якомога швидше відновити роботу бізнесу. А Пекін тисне на провінції, вимагаючи допомогти посилити сповільнену економіку Китаю. Але багато сигналів свідчать про те, що попри обнадійливу риторику, економіка провінції Хубей не скоро відновиться після тяжкого карантину.

За словами економіста S&P Global Ratings Шона Роча, урок Уханю для решти світу полягає в тому, що швидкі й ранні дії проти коронавірусу можуть дорого коштувати для економіки, але вони дозволяють швидше відновитися.

Читайте такожВипадків захворювання COVID-19 в Китаї взимку могло бути вчетверо більше - ЗМІ

"Карантини диспропорційно впливають на малі і середні підприємства. Тому що в таких фірм менше доступу до кредитів, які б допомогли їм звести мости до відновлення. Їм буде тяжко виконати всі вимоги, щоб відкритися", - сказав експерт.

Коли журналісти CNN побували в місті 21 квітня, поїздка через центральні вулиці показала, що більше половини місцевого бізнесу досі закрито. ВВП провінції Хубей скоротився на 40% у першому кварталі 2020 року, згідно з даними державного інформаційного агентства "Сіньхуа". А роздрібна торгівля впала на більш ніж 15% лише в березні. Уряд Китаю оголосив, що дозволить бізнесу, який орендує приміщення у державних компаній, не платити впродовж трьох місяців. Але ті, хто працює з приватними власниками нерухомості, опинилися під тиском оренди й відсутності доходів. Вони можуть залишитися "за бортом".

"Я відкрився на два дні. Жоден клієнт не прийшов поїсти, це було заборонено. Я отримав лише два чи три замовлення на доставку. Ціна відкриття була вищою, ніж я заробляв щодня. Тому я закрився знову", - сказав власник одного з ресторанів в Ухані.