Аудитори знайшли на рахунках Wirecard величезну "діру" / Flickr/Leo Molatore

Розшукуваний колишній директор німецької фінтех-компанії Wirecard переховується в Білорусі або Росії. Ян Марсалек - ключова особа в загадковому процесі занепаду німецького сервісу електронних платежів.

Як пише Radio Free Europe Radio Liberty, з 18 червня ніхто не знає про його точне місце перебування. Використовуючи дані про подорожі, журналісти Der Spiegel разом з активістами організації Bellingcat з'ясували 18 липня, що Марсалек прибув у Мінськ на борту приватного літака вночі ще 19 червня.

Читайте такожУ Словаччині екс-міністра ув'язнили на 19 років за шахрайство

Відео дня

Дані про відбуття свідчать, що він не полишав Мінськ. Це може означати, що один з найбільш розшукуваних людей у світі зараз перебуває в Білорусі або Росії. Адже прикордонний контроль між сусідніми країнами обмежений.

Після краху Wirecard з'явилися плітки про те, що Марсалек втік на Філіппіни, звідки вирушив в Китай. Однак, в Bellingcat з'ясували, що ця подорож була сфабрикованим  маневром для відволікання уваги.

Компанія Wirecard зіштовхнулася з великою кризою минулого місяця, коли аудитори виявили діру на її рахунках в розмірі 1,9 мільярда євро. Після цього одна з найуспішніших компаній стала неплатоспроможною. Марсалек - громадянин Австрії. Його розшукують як німецькі, так і австрійські правоохоронці через звинувачення в розкраданні й шахрайстві.

Читайте такожNew York Times: Боротьба з корупцією в Україні зіштовхнулася з сильним опором

Після падіння Wirecard інтерес до Марсалека розширився за межі його роботи в компанії, яка займалася електронними переказами. Зокрема, в поле зору потрапили його інші ділові й політичні інтереси. Газета Financial Times на початку липня писала, що Марсалек зацікавив щонайменше три розвідувальні служби країн Заходу через його зв’язки з людьми чи мережами, пов'язаними з російським ГРУ.