Лише сім країн НАТО витрачають на оборону бажані 2% ВВП / фото ua.depositphotos.com

Торік сім країн НАТО виконали мету зі спрямування не менше як 2% ВВП на оборону. Сьогодні це не обов'язковий мінімум, але орієнтир, і Альянс збирається збільшити рівень витрат.

Як пише Bloomberg з посиланням на річний звіт НАТО, за весь 2022-й до США, Великобританії, Польщі, Естонії, Греції та Латвії додався лише один союзник, який досяг цієї мети, - Литва. 

Згідно зі звітом, загальні військові витрати Альянсу торік перевищили 1 трильйон доларів, при цьому на США припадало близько 70% сукупних витрат на оборону.

Відео дня

А Німеччина, наприклад, у 2022 році витратила 1,49% валового внутрішнього продукту, роком раніше – 1,46%. За оцінками офіційних осіб, ФРН не зможе досягти цієї мети в 2% в найближчі 5 років, навіть попри на останні зусилля. У країні був створений спеціальний фонд у розмірі 100 мільярдів євро, який став доповненням до річного оборонного бюджету в розмірі близько 50 мільярдів євро. Серед проблем називають труднощі із закупівлями, бюрократичні перепони, борги перед оборонними компаніями. 

Лише сім країн НАТО витрачають на оборону бажані 2% ВВП – звіт

Витрати країн НАТО на оборону 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг неодноразово заявляв, що союзники дедалі частіше розглядають 2% ВВП на оборону як "мінімум, а не стелю", особливо - на тлі вторгнення Росії в Україну. У 2014 році, коли ціль у 2% була узгоджена, її виконували 3 союзники по Альянсу. Через 8 років цей "мінімум" досі не виконує більше двох десятків країн НАТО.

Вже зараз в НАТО почали обговорювати перегляд цієї мети, узгодження очікується на зустрічі лідерів у Вільнюсі в липні. 

Збільшення витрат матиме вирішальне значення в найближчі роки, оскільки на тлі агресії Росії проти України планується масштабна перебудова. У червні 2022 року лідери країн-членів Альянсу домовилися про створення нової моделі сил з приведенням в підвищену готовність одночасно 300 тисяч військовослужбовців з формуванням змінних бригад для захисту східного флангу. Ця та інші цілі потребують додаткових інвестицій.

Вас також можуть зацікавити новини: