Навального, ймовірно, труїли двічі / фото REUTERS

Німецькі експерти вважають, що російський опозиціонер Олексій Навальний міг прийняти рідину, в якій була розчинена отрута "Новачок" двічі.

Про це повідомило видання The New York Times з посиланням на високопоставленого співробітника спецслужб Німеччини, який побажав залишитися невідомим.

Німецькі експерти, які вивчили картину отруєння, наразі схиляються до того, що речовина "Новачок" була порошком, розчиненим у рідині. Найімовірніше, у чаї, який Навальний пив в аеропорту Томська перед своїм рейсом.

Відео дня

Водночас науковці виявили концентрацію нервово-паралітичного агента у крові та сечі Навального, а також на пластиковій пляшці з водою з його готельного номера. Це свідчить про те, що опозиціонер контактував з отрутою до прибуття в аеропорт або, ймовірно, його труїли двічі, пише американське видання. 

Читайте такожБеззубі санкції за отруєння Навального. Чому "Новічок" і далі діятиме

Отруєння Навального: хронологія подій

20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало зле, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська в німецьку клініку Charite.

4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» у крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика «Новачком» також підтвердили інші експерти.

10 вересня Навальний вийшов з коми.

23 вересня, його виписали з клініки Charite. 25 вересня прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш заявила, що Навальний залишиться в Німеччині до кінця курсу реабілітації.

1 жовтня в інтерв'ю німецькому виданню Der Spiegel Навальний заявив, що за спробою його отруєння «Новачком» стоїть особисто президент РФ Володимир Путін. Він також повідомив, що має намір повернутися в Росію.

6 жовтня експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили факт отруєння Навального речовиною з групи «Новачок».