Кремль хоче підтвердження від Німеччини, що Навального отруїли / REUTERS

Стало відомо, коли та за яких умов Росія відкриє кримінальну справу за фактом отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Про це журналістам повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков, цитує ТАСС.

Читайте такожЛукашенко передав ФСБ "докази" про фальсифікацію отруєння Навального

Відео дня

За його словами, слідство розпочнуть, як тільки отримають підтвердження наявності в організмі Навального отруйної речовини. Зараз у РФ, стверджує Пєсков, проходить «дослідча перевірка» з цього приводу.

«Де-факто це і є слідчі дії, вони виконуються. Якщо знайдеться підтвердження інформації про наявність у біологічних пробах пацієнта яких-небудь отруйних речовин, то, звісно, немає сумнівів, що слідуватиме і де-юре відкриття слідства», – заявив він.

Пєсков додав, що Росія у цьому питанні хоче бути «послідовною та обережною», та що версія отруєння розглядалася правоохоронними органами «з перших днів, коли хворий був у реанімації в Омську».

Відкриття кримінальної справи за фактом отруєння Навального на території РФ може запустити механізм санкцій проти причетних до злочину осіб в Москві.

Проте у ЄС не впевнені, що цей процес узагалі колись розпочнеться, та згадують про інші резонансні отруєння росіян: коли слідство фактично загальмовували, а винуватців не знаходили.

Отруєння Олексія Навального: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості та патологічне мислення.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу в організмі Навального виявили сліди отрути з групи «Новачок».