Ілюстрація REUTERS

Об’єднані Арабські Емірати та Ізраїль на тлі нормалізації відносин налагодили телефонний зв’язок.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожІзраїль відмовився від анексії палестинських територій

Відео дня

Раніше абоненти чули записане арабською та англійською мовами повідомлення, яке сповіщало, що з’єднання з ізраїльськими номерами неможливе. Розвиток інтернету дозволив людям обходити заборону, однак навіть такі дзвінки часто переривалися.

13 серпня Ізраїль та ОАЕ за посередництва США уклали угоду про нормалізацію відносин. Очікується, що незабаром країни-учасниці угоди обміняються послами і відкриють дипломатичні представництва.

Нормалізація відносин між ОАЄ та Ізраїлем: що було до цього

  • Ізраїль і Об'єднані Арабські Емірати домовилися про повну нормалізацію відносин. Як наслідок, Ізраїль заморожує плани по анексії територій на Західному березі Йордану.
  • У найближчі тижні делегації Ізраїлю і ОАЕ мають підписати двосторонні домовленості з питань інвестицій, туризму, авіасполучень, безпеки, телекомунікацій, енергоносіїв, охорони здоров'я, культури, навколишнього середовища і відкриття посольств в обох країнах.
  • Згідно зі спільним комюніке, ОАЕ та Ізраїль приєднаються до американської ініціативи "Стратегічний план для Близького Сходу".
  • З часу проголошення Держави Ізраїль в 1948 році і низкою військових конфліктів з арабськими країнами, це всього лише третій арабо-ізраїльський мирний договір. Угода з Єгиптом була підписана в 1979 році, а з Йорданією - в 1994-му.