Reuters

Президент Афганістану Ашраф Гані та його головний політичний опонент Абдулла Абдулла підписали угоду про розподіл влади.

Документ було підписано у неділю, 17 травня, повідомляє Deutsche Welle.

За словами речника глави держави, Абдулла очолить Вищу комісію з питань національного примирення й представлятиме офіційний Кабул на переговорах з радикальним ісламістським рухом "Талібан".

Відео дня

Крім того, члени команди Абдулли отримають половину місць у кабінеті міністрів, а також чимало керівних посад у провінціях.

Читайте такожАфганістан звільнить з тюрем 100 талібів – ЗМІ

Агентство зауважує, що досягнутий компроміс поклав край багатомісячній політичній боротьбі, що спричинила в країні політичний безлад. Очікується, що нинішня домовленість прокладе шлях до "найвищої мети афганського народу - миру", додав речник президента.

Як відомо, 9 березня у Кабулі відбулися одразу дві церемонії інавгурації президентів. Присягу тоді склав чинний голова держави Ашраф Гані, якого раніше незалежна виборча комісія країни оголосила переможцем президентських виборів. Водночас президентську присягу склав і прем'єр-міністр Афганістану Абдулла Абдулла, який також вважав себе переможцем перегонів.

А вже 11 березня Гані скасував посаду прем'єр-міністра. Тоді ж Гані розпорядився винести з офісу прем'єра всі речі та перевести в інші місця всі підрозділи, що відповідають за безпеку офісу. У відповідь Абдулла заявив, що Гані більше не є президентом і його накази вже не діють.

Як повідомляв раніше УНІАН, на президентських виборах у 2014 році Гані та Абдулла також були кандидатами і одночасно оголосили себе переможцями. Лише завдяки посередництву тодішнього президента США Барака Обами вони домовилися про компроміс - Гані став главою держави, а Абдулла - прем'єр-міністром.