У Меркель не хочуть бити по слабкому місцю Путіна / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і її європейські союзники готуються покарати уряд Володимира Путіна за отруєння одного з його критиків. Але їхні плани, швидше за все, не справлять великого враження на Кремль.

Про це пише Bloomberg. Хоч дії у відповідь неминучі, Євросоюз, швидше за все, обмежиться замороженням активів й забороною перетинати свій кордон для певних чиновників Росії. Про це виданню розповіли неназвані чиновники, поінформовані про деталі дискусії в Європі. Відмова від майже завершеного "Північного потоку-2" лишається головним слабким місцем Путіна. Але європейські лідери, швидше за все, не будуть бити по ньому.

Читайте такожНімеччина висловилася в приводу антиросійських санкцій ЄС одразу за двома пунктамиЗа словами експерта заснованої Кремлем російської Ради з міжнародних справ Івана Тимофеєва, покарання чиновників служб безпеки Росії не буде мати особливого ефекту на Москву. Хоча якщо під санкції потраплять крупні бізнесмени, це буде "боляче".

Відео дня

У вівторок один головних наглядачів за розповсюдженням хімічної зброї у світі підтвердив, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли отрутою під назвою "Новачок". Ці висновки зобов'язують політиків ЄС щось зробити, щоб покарати Путіна.

"Будь-яке застосування хімічної зброї - це тяжкий акт, який не може лишитися без наслідків", - сказав прес-секретар німецького уряду Штеффан Зайберт після публікації висновків "Організації із заборони хімічної зброї".

Міністр закордонних справ Гайко Маас у середу нагадав, що російський уряд нічого не зробив для того, щоб розслідувати епізод з Навальним. Натомість Москва висунула "абсурдні звинувачення" на зразок тих, що опозиціонер нібито сам себе отруїв. Без задовільних пояснень з боку Росії, за словами Мааса, "немає іншого шляху, окрім як продемонструвати чітку й відверту міжнародну реакцію". Про це він заявив під час виступу перед Бундестагом.

Отруєння Навального, який проходить реабілітацію в Берліні, звертає увагу на цілу історію російської агресії з моменту окупації українського Криму в 2014 році. Меркель продемонструвала особливу важливість нового епізоду, провідавши Навального в лікарні після того, як він прийшов до тями після коми.

Читайте такожП'ять країн в ООН закликали Росію розкрити обставини отруєння НавальногоНімецькі прокурори також встановили, що російський уряд причетний до кібератак проти Бундестага, які сталися 5 років тому, а також до скандального вбивства в парку у центрі Берліна в 2019-му. Суд у справі про це вбивство почався середу в німецькій столиці.

Німецькі чиновники не мають жодних сумнівів, що отруєння Навального відбулося за наказом найвищої ланки влади в Росії. Але вони все одно не хочуть відмовлятися від стриманості, яка бентежить союзників Німеччини, таких як США. У Берліні заявили, що будь-які дії повинні відбуватися за згодою з ЄС. А європейські чиновники почали вказувати на різницю між отруєнням Навального й замахом на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії. Тоді з західні країни видворили більше 150 російських дипломатів.

Замах на Скрипаля був скоєний на британській території. А от Навального отруїли в Росії. Це, за словами чиновників, може означати, що реакція повинна бути не такою радикальною. Але навіть так, нові санкції проти Росії повинні схвалити всі 27 країн ЄС, що ускладнює процес ухвалення зовнішньополітичних рішень.

У свою чергу, Навальний закликав ЄС заборонити перетинати кордон і заморозити активи людей з близького оточення Путіна. Саме їх опозиціонер звинувачує в організації вбивств і розкрадань заради збереження влади Путіна.

"Санкції проти всієї країни не працюють. Найважливіше заборонити в'їзд тим, хто отримує вигоду від режиму, а також заморозити їхні активи. Це олігархи і чиновники найвищого рівня, близьке оточення Путіна", - сказав Навальний.

Читайте такожBusiness Insider: В НАТО не сумніваються, що Путін ще раз спробує вбити НавальногоВикористання "Північного потоку-2" для покарання Кремля теж, цілком вірогідно, не обговорюється. Бурхливі обговорення потенційної відмови від російського газопроводу були придушені Меркель, яка наголосила, що питання санкцій проти Росії потрібно обговорювати на рівні ЄС. І що епізод з Навальним - це не двостороння проблема у відносинах з Берліном.

Після цих слів чиновники у Берліні почали частіше заперечувати, що "Північний потік-2" постраждає. Зрештою, відмову від ГТС не підтримує міноритарний коаліційний партнер партії Меркель СДПН. Міністр економіки Петер Альтмаєр, який рідко відступає від позиції федеральної канцелярії, теж заявив, що він проти удару по російській "трубі".

Отруєння Навального: хронологія подій

  • 20 серпня Навальний повертався до Москви з Томська, під час польоту йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували без свідомості. Через два дні його евакуювали з Омська до Німеччини.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи» Новачок " в крові, сечі і на шкірі Навального. Факт отруєння політика "новачком" також підтвердили інші експерти. 10 вересня Навальний вийшов з коми.
  • 23 вересня Навального виписали з берлінської клініки "Шаріте".