У парламенті Швейцарії не вистачило голосів, щоб схвалити реекспорт зброї в Україну / Ілюстрація REUTERS

У парламенті Швейцарії не вистачило голосів, щоб схвалити реекспорт зброї на територію країн, які перебувають у стані війни, включно з Україною.

В рамках голосування лише 48 депутатів проголосували "за" такі правки в закон, повідомляє Швейцарське телеграфне агентство. Решта членів парламенту - 135 депутатів - були проти. 

З відповідною ініціативою виступала мала палата парламенту. Вона пропонувала дати дозвіл на відповідні реекспорт країнам, які реалізують своє право на самооборону.

Відео дня

Напередодні парламент погодився продати 25 танків Leopard 2, проголосувавши за виведення бойових машин з експлуатації. Передбачалося, що ці машини купить німецький концерн Rheinmetall для оборонних потреб Німеччини, а не для України, писала газета Neue Zürcher Zeitung.

Національна рада Швейцарії відхилила реекспорт зброї за кордон

У червні 2023 року верхня палата парламенту Швейцарії схвалила правку в законодавство, що передбачають можливість реекспорту зброї у воюючі країни. Її подав Комітет з питань політики безпеки держави. 

Однак слідом відповідні зміни мала підтримати Національна рада: "за" проголосували 75 осіб, а проти - 98. Таким чином пропозицію відхилили. 

Вас також можуть зацікавити новини: