Аеропорт Вільнюса був ближче, ніж Мінська, коли повідомили про бомбу / фото NEXTA

Білоруський авіадиспетчер в переговорах з екіпажем Ryanair, який примусово посадили в Мінську, заявив, що повідомлення про мінування "надійшло електронним листом".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Про бомбу на борту повідомив диспетчер з посиланням на службу безпеки аеропорту, після чого літаку було наказано летіти до Мінська, хоча аеропорт Вільнюса був набагато ближче. Пряма мова:

Відео дня
  • Диспетчер: з метою безпеки ми рекомендуємо вам приземлитися.
  • Пілот: Ми вас зрозуміли, дайте нам хвилинку. Звідки взялося повідомлення про мінування? Де ви знайшли цю інформацію?
  • Диспетчер: Служба безпеки аеропорту повідомила про отримання електронного листа.

В ефірі ірландського радіо Newstalk гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав вимушену посадку літака в Мінську "викраденням, яке фінансує держава". За його словами, інцидент дуже налякав пасажирів і членів екіпажу, оскільки вони перебували під збройною охороною, а їхні сумки обшукували.

Читайте такожУ Лукашенка відреагували на вимушену посадку літака: про арешт журналіста ні слова

Примусова посадка літака Ryanair в Мінську: деталі

  • 23 травня Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити в Мінську літак Ryanair, яким із Афін до Вільнюса летів засновник опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич.
  • Літак повернули до Мінська по команді білоруських диспетчерів через повідомлення про мінування, попри те, що відстань до Вільнюса була значно меншою. Після посадки літака Протасевича і його дівчину затримали. Протасевичу на батьківщині загрожує смертна кара.
  • Ця подія викликала різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки через посаджений в Мінську літак і планує обговорити це питання на рівні керівників блоку.
  • Авіакомпанія Ryanair в заяві вже після приземлення літака у Вільнюсі не згадала ключові обставини інциденту і заявила, що летіти до Мінська було ближче, ніж до Вільнюса, що не відповідає дійсності.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).