Протести в Мінську / REUTERS

Опозиційний політик Білорусі та екс-кандидат у президенти Валерій Цепкало у новому зверненні до громадян заявив про створення фронту національного порятунку країни.

Відео розміщено на каналі Цепкала в Telegram.

Читайте такожУ Білорусі анонсували масштабне блокування доріг

«Я об’їхав Росію, Україну, Польщу. Зараз я знову перебуваю в Україні. Ми спілкувалися з білоруськими діаспорами у всіх цих країнах. Звісно, далі ми поїдемо у Литву і Латвію. Вони висловлювали колосальну зацікавленість у створенні Фронту національного порятунку», – заявив він.

Цепкало уточнив, що члени Фронту «повинні взяти естафету» білоруських опозиціонерів й вимагати звільнення всіх політв’язнів Білорусі та проведення чесних й справедливих виборів.

Також члени Фронту будуть ініціювати звернення з цього приводу до інших держав. Зокрема, додав політик, вже ініційований надзвичайний саміт у ЄС з запрошенням всіх зацікавлених осіб.

Фронт, з-поміж іншого, займатиметься мобілізацією білорусів на боротьбу проти порушення Конституції й насильницького захоплення влади Олександром Лукашенком.

Громадян закликали боротися за збереження національного суверенітету, демократії і свобод. Створення фронту також передбачає захист демократичного вибору народу від масових й силових фальсифікацій з боку влади.

Цепкало про Україну

Валерій Цепкало / Фото: REUTERS

Напередодні виборів у Білорусі Валерій Цепкало в ефірі українського телеканалу заявив, що держава повинна будувати з Україною добрі відносини. Таку ж теплу заяву опозиціонер 3 серпня адресував й Росії.

«З усіма країнами — нашими сусідами нам треба встановлювати нормальні відносини. З Росією традиційно — це у нас головний партнер. Україна – наш другий за значимістю партнер. Зовсім у нас погані відносини сьогодні з Польщею, з країнами Балтії, хоча це три країни Євросоюзу, з якими ми маємо спільні кордони. Ми дуже сильно переживаємо через те, що відбувається між Росією та Україною. Ми б хотіли, щоб цей конфлікт нормально вирішився, щоб ми увійшли в те становище, яке існувало до 2014 року», — сказав він.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.