Вероніка Цепкало в Україні / Instagram Вероніки Цепкало

Представниця об'єднаного штабу Світлани Тихановської Вероніка Цепкало покинула територію РФ і знаходиться в Україні.

Читайте такожУ Беларуси сегодня проведуть наймасштабнішій в історії країни марш свободи

Про це повідомляє TUT.by, посилаючись на Олексія Урбана - представника білоруського опозиціонера і чоловіка Вероніки Валерія Цепкала.

Відео дня

«Понад три години утримували вночі Вероніку Цепкало з дітьми на прикордонному переході Троєбортне під час переміщення по нейтральній смузі через «мітку в базі». Сам Валерій розцінив це як відвертий тиск на нього в зв'язку з політичною діяльністю. Ситуація викликала шок і обурення тисяч його прихильників. На цю мить Вероніка і діти вже знаходиться в безпеці в Україні ", - зазначив Урбан.

Цепкало на виборах в Білорусі

  • Валерій Цепкало - колишній дипломат і екс-глава білоруського Парку високих технологій, хотів поборотися за крісло президента Білорусі. Однак ЦВК відмовилася реєструвати його кандидатом, пославшись на недостатню кількість достовірних підписів - менше 100 тисяч. При цьому, Цепкало передав до комісії майже 160 тисяч підписів, але зарахували йому трохи більше 78 тисяч.
  • Крім того, перевірка ЦВК показала, що дружина Валерія Цепкала не вказала, що у неї у власності є акції Пріорбанку. У ЦВК це назвали «істотною невідповідністю» вимогам до документів кандидата.
  • Цепкало подав до Верховного суду скаргу на рішення ЦВК про відмову в реєстрації. Верховний суд постанову комісії про відмову в реєстрації Цепкало кандидатом в президенти вирішив залишити без змін.
  • В кінці липня стало відомо, що Валерій Цепкало покинув країну разом з двома синами. Як розповіла його дружина, таке рішення було прийнято тому, що Валерія збиралися затримати, а її позбавити батьківських прав. Валерій Цепкало спочатку поїхав до Росії, потім в Україну, напередодні основного дня виборів він був у Варшаві.
  • 9 серпня стало відомо, що Вероніка Цепкало виїхала з Білорусі в Росію. На виборах президента РБ вона голосувала в Москві.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають акції протесту проти результатів виборів президента. За офіційними даними, Олександр Лукашенко здобув перемогу, але опозиція наполягає, що реальним переможцем стала Світлана Тихановська.
  • Акції протесту в Білорусі жорстоко розганяють силовики. Є загиблі і поранені.