Білоруські силовики влаштовують репресії проти мирних протестувальників / фото REUTERS

Силовики в Білорусі діють як бандити, на відміну від протестувальників, які виходять виключно на мирні акції.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив голова білоруського руху "За свободу" Юрій Губаревич.

Читайте також"Кремль може кинути Лукашенка": журналіст розповів про умову, яку поставив Путін на зустрічі в Сочі

Відео дня

"Карпенков (начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС Білорусі - ред.) сам зібрав банду людей у спортивних костюмах з кийками, і він сам особисто розбивав вітрину в кафе, де ховалися протестувальники. Як можна назвати таку поведінку? На відміну від людей, які представляють силовий блок, громадяни, які виходять на протести, діють виключно мирно. Якщо відбуваються якісь сутички, це тільки відбивання атак силовиків або людей без розпізнавальних знаків, які нападають на мирних громадян", — сказав він.

Губаревич заявив, що силовиків, які нападали на учасників протесту, хочуть притягти до відповідальності через міжнародні інстанції.

"Всі ці дії з боку людей у формі та без форми документуються, є величезна кількість відео, деякі ідентифіковані та зрозуміло хто це. Я думаю, кожен такий випадок буде розслідуваний в новій демократичній Білорусі, але і зараз вже ведеться робота над передачею справ в міжнародні інстанції, тому що інакше як геноцидом це назвати не можна. Люди розуміють всі ризики, але протести тривають третій місяць, і з літа близько 15 тисяч затриманих і 10 убитих. Яку ще силу повинні застосувати прихильники Лукашенка в формі? Те, що вони приховують свої обличчя і намагаються навіть давати свідчення в судах анонімно, показує, що вони абсолютно не впевнені у своїй правоті", — сказав він.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.