Інавгурація Лукашенка відбулася за зачиненими дверима / REUTERS

З’явилась перша реакція Олександра Лукашенка на заяви низки країн, у яких ті не визнають його легітимним президентом.

Докори з боку Заходу і сусідніх країн Лукашенко прокоментував на зустрічі з китайським послом, цитує Белта.

Читайте такожЕкшн по-білоруськи: водій таксі врятував пішохода від побиття силовиками (відео)

Відео дня

Лукашенко вважає, що його інавгурація 23 вересня не була таємною, адже про це раніше писали ЗМІ і Telegram-канали. Ба більше, на сам захід запросили близько 2 тисяч гостей, «і в таємниці це зберегти практично неможливо».

«У нас, здається, всі законодавчі норми були дотримані. Кому треба було знати, вони знали. Тому що тренування і підготовка – це ж певний час займає», – відповів Лукашенко.

Він також прокоментував невизнання країнами його легітимності.

«Кричать про те, що вони щось там не визнають у нас. Ви знаєте, ми нікого й не просили визнавати чи не визнавати наші вибори, легітимність знову обраного президента чи не визнавати. Головне, щоб це відповідало Конституції нашої країни. І якщо вони бачать невідповідності, хай про це краще скажуть», – заявив Лукашенко.

Політик стверджує, що задля розголосу про інавгурацію навмисне проїхав святковим кортежем по центру Мінська.

«Ми як відчували, що нам можуть дорікнути у якісь конспірології. Ми проїхали по всьому місту, люди це бачили. Тому ніякої таємниці немає», – пояснив Лукашенко, назвавши свою чергову інавгурацію «робочою зустріччю».

Врешті, він підсумував, що своїми заяви Захід лише «підігріває протестний так званий настрій».

«Щоб більше людей вивалило на вулиці, як зазвичай у суботу, неділю. Ось для чого їм це треба. Ми це розуміємо і до цього готові», – заявив Лукашенко.

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбуваються у Мінську. Там майже одразу почався силовий розгін акції та затримання.