У Мінську пройшов масштабний мітинг проти Лукашенка / REUTERS

У Мінську силовики увірвалися до квартири багатоповерхівки, де вдалося сховатися десяткам учасників недільних протестів.

Білоруський портал TUT.by опублікував розповідь кількох очевидців подій, які говорять про особливу жорстокість білоруських "правоохоронних" органів.

Одна з активісток розповіла, що вона з іншими людьми бігла по під'їзду з криками "Відкрийте!". Незадовго до цього силовики застосували світлошумові гранати, розігнавши тим самим мирних людей. Двері однієї з квартир на вулиці Нововиленській відкрили дівчата, але туди вдалося прорватися і силовикам.

Читайте такожУ Мінську відбувся "Жіночий марш", затримано декількох учасниць

"Сюди йди! ( ... ) Баб не чіпаю, сказав! Мужики виходять! (...) Я його заберу з болем або без болю. Вставай! (лунає звук кийки і жіночі крики). Прибрала руки! Газовий балончик дістати або що?",- йдеться на відео, опублікованому в мережі ввечері 25 жовтня.

Деякі очевидці кажуть, що в квартирі було 20 або 30 осіб. Про те, що сталося, люди розповіли з однією емоцією - страху.

Ще одна очевидиця розповідає, що силовики увірвалися в квартиру відразу: вчасно не встигли закрити двері. Вона сиділа в кутку, тому не бачила всіх затримань, але когось точно забирали, а потім увірвалися і в кімнату. Там ховався чоловік Марини - ще однієї дівчини, яка була в квартирі.

"У квартирі я впала, чоловік - на мене і ми поповзом добиралися до дивана. ОМОН відразу забрав тих чоловіків, які були біля дверей, а потім прийшли за моїм чоловіком, вдарили кийком", - каже дівчина, додаючи, що це вона кричить на відео, а на ліжку молодий чоловік, якого жінки просять не затримувати, її чоловік.

 "Коли ОМОН пішов, сховали чоловіка в шафу. Ми не йшли з квартири, бо під вікном чергували бусики, хапали людей, а коли машини приїжджали забирати протестувальників, то омонівці розбивали їм шибки. Ми вимкнули світло, відключили телефони і сиділи тихо, тільки періодично дивилися в око", - описує вона півтори години, які провела в чужій квартирі.

Читайте такожДопомагати ОМОНу розганяти протести в Білорусі будуть народні дружини

"Це вже потім мені розповіли: ОМОН вставив у двері кийок, відштовхнув господиню і зайшов. Їх було троє, сказали: "Забираємо тільки хлопців, баб не чіпаємо". Я була з хлопцем, він зрозумів, що бігти нікуди і добровільно пішов з ними. Більше свого молодого чоловіка не бачила", - розповіла співрозмовниця видання.

Всіх хлопців у квартирі затримати не вдалося - частина зуміла сховатися за диваном і в шафі. Люди зуміли покинути квартиру лише через півтори години.

"Вже бачила свого хлопця в списках затриманих. Сподіваюся, його не будуть бити", - говорить одна з очевидиць.

Увага! На відео присутня ненормативна лексика і сцени насильства!

Протести в Білорусі 25 жовтня