Трамп сфотографувався біля "церкви президентів" після розгону демонстрантів / Reuters

Поліція США застосувала сльозогінний газ і світлові гранати, щоб розчистити територію біля церкви Святого Івана у Вашингтоні. Це було зроблено для того, щоб президент Дональд Трамп зміг підійти і сфотографуватися біля неї.

Про це пише New York Times, нагадуючи, що натовп демонстрантів провів вчорашній день біля Білого дому, протестуючи проти жорстокості поліції й вимагаючи справедливості. Але вже увечері поліція й загони Національної гвардії зайшли в сквер Лафаєт. Вони закидали людей світловими гранатами і застосували сльозогінний газ.

"А все заради того, щоб президент, який провів частину вихідних у бункері через загострення протестів, захотів сфотографуватися з Біблією в руках біля пошкодженої церкви, розташованої одразу за воротами", - пише New York Times.

Відео дня

Церкву Святого Івана називають "церквою президентів". Тому що з часів четвертого президента США Джеймса Медісона всі американські лідери відвідували її. Вона не на довго була підпалена на тлі загострення протестів у Вашингтоні.

Читайте такожТрамп мобілізував армію для припинення заворушень у Вашингтоні (відео)

В понеділок помічники Трампа цілий день засуджували підпал. Зрештою радник президента Хоуп Хікс запропонувала план іншим членам Білого дому, згідно з яким чинний американський лідер пройдеться до будівлі. Про це виданню розповіли джерела, поінформовані про деталі подій в адміністрації.

Видання пише, що поки Трамп у Трояндовому саду Білого дому погрожував відправити армію в штати, де губернатори не можуть розібратися з протестами, при цьому називаючи себе "союзником всіх мирних протестів", можна було добре почути вибухи й крики людей неподалік. Натовпу наказали розійтися до початку комендантської години в Вашингтоні, а потім проти нього застосували сльозогінний газ.

Коли учасників протестів відтіснили з парку, Трамп пройшовся до церкви в супроводі своїх соратників включно з Генеральний прокурором Вільямом Барром. Перед тим американський Генпрокурор підійшов до краю поліцейського кордону, щоб подивитися на натовп перед застосуванням сльозогінного газу. Також поруч з Трампом йшла його старша донька і радник Іванка разом з чоловіком Джаредом Кушнером, який теж обіймає посаду старшого радника в Білому домі.

Читайте такожСутички в США: судмедексперти назвали причину смерті Джорджа Флойда

З поліцейською сиреною на тлі Трамп став спиною до обписаного графіті фасаду біло-жовтої церкви. Він підкидав в руках Біблію, ніби намагаючись перевірити її вагу.

"Це ваша Біблія?" - викрикнув один з репортерів.

"Це просто Біблія", - відповів Трамп, піднявши книгу вище, щоб всі могли її побачити.

Єпископ з Єпископської єпархії Вашингтону, яка не була в церкві Святого Івана на момент подій, сказала виданню, що адміністрація не попередила про свій план. При цьому, вона засудила розгін здебільшого мирного натовпу заради того, щоб розчистити простір для президента.

"Він не молився. Він не згадував Джорджа Флойда, не згадував агонію людей, які століттями були суб'єктами такого страшного вираження расизму. Нам потрібен президент, який може об'єднати і зцілити. А він робить протилежне. Нам лишається лише збирати осколки", - сказала єпископ Маріан Бадд.

Читайте такожУ США поліція застрелила одного з учасників заворушень

На площі Лафаєт священник, яка йшла у церкву Святого Івана, постраждала від сльозогінного газу, коли намагалася допомогти наляканим демонстрантам покинути територію. Про це виданню розповіла єпископ Бадд. Їй також не сподобалося, як президент США поводився з Біблією. За її словами, це була лише політична поза.

"Біблія - не американський документ. Це не втілення нашої країни. Це втілення людської боротьби в службі, любові й розумінні Бога", - пояснила вона.

Президент Трамп не часто ходив у церкву Святого Івана. Але він відвідав богослужіння в ній в день своєї інавгурації. Нагадаємо, що протести в США спалахнули після того, як афроамериканець Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Білий офіцер став коліном йому на горло. Затриманий благав і скаржився, що він не може дихати. Але поліцейський не прибрав коліно. Повторний розтин підтвердив, що Флойд помер від того, що кров перестала надходити в мозок.