Протести за Навального - Кулеба порушив введення санкцій проти РФ за розгін протестів / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба порушив питання застосування нових санкцій проти Російської Федерації під час телефонної розмови з віце-президентом Європейської комісії, високим представником ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепоп Боррелем.

Як зазначили в МЗС України, Боррель запевнив Кулебу, що до повного виконання зобов’язань РФ за Мінськими домовленостями політика ЄС щодо Росії не зміниться.

Читайте такожУ Москві сьогодні судять Навального (онлайн-трансляція)

Відео дня

“Наша розмова надсилає чіткий сигнал, що політика України та ЄС щодо Росії скоординована, а Київ та Брюссель поділяють спільне бачення стратегічних підходів щодо РФ”, - підкреслив Кулеба.

Сторони обговорили ситуацію в Росії та рішуче засудили насильство проти мирних протестувальників, жорстоке придушення російською владою демократичних протестів та системні порушення прав людини у Росії загалом.

Кулеба порушив питання застосування проти РФ нового санкційного режиму ЄС у сфері прав людини, який, серед іншого, має розповсюджуватися і на винних у переслідуваннях громадян України в тимчасово окупованому Криму.

Співрозмовники приділили окрему увагу майбутньому запуску Кримської платформи та підтримці цієї ініціативи з боку ЄС.

Міністр ознайомив співрозмовника із ситуацією в зоні конфлікту на Донбасі та ситуацією у тимчасово окупованому Криму. Боррель підтвердив, що доведе до російської сторони чітку незмінну позицію ЄС щодо невизнання незаконної спроби анексії Криму.

Міністр висловив вдячність високому представнику за його особисту роль у питанні надання Україні швидкого доступу до вакцини від COVID-19.

Окремою темою розмови стали поточні питання порядку денного відносин Україна-ЄС, зокрема підготовка до засідання 11 лютого у Брюсселі Ради асоціації Україна-ЄС і запланований на 2021 рік саміту Східного партнерства.

Високий представник ЄС висловив очікування щодо успішного проведення засідання Ради асоціації та свою підтримку у реалізації насиченого порядку денного Україна-ЄС.

Протести в Росії через арешт Навального

  • 23 і 31 січня по всій Росії відбулися масові акції протесту на підтримку опозиціонера Олексія Навального.
  • Силовики жорстоко розганяли мітинги, застосовуючи спецзасоби. По всій країні проводилися масові затримання.
  • На акціях 31 Січня затримано понад 5 тисяч осіб - це рекордне число в новітній історії Росії.