На Марш до столиці Білорусі приїхали люди з різних куточків країни / фото charter97

Попри дощ до центру Мінська вже стягуються колони протестувальників - о 14:00 з площі Незалежності почався масштабний "Марш нової Білорусі".
Читайте такожЗеленський порадив Лукашенку провести повторні президентські вибори

Про це повідомляє білоруське видання "Хартія-97".

"Сьогодні білоруси виходять на "Марш нової Білорусі", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Хто бере участь у Марші

Зазначається, що на Марш до Мінська приїхали люди з різних куточків країни. Крім того, люди виходять на центральні площі своїх міст.

Як інформує видання, на "Марш Нової Білорусі" приїхали страйкуючі шахтарі з Солігорська. Вони підуть з колоною робітників Мінського тракторного заводу.

Сьогодні білоруси виходять на "Марш Нової Білорусі" / фото charter97

Що цьому передувало

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • 14 серпня ЦВК оголосила остаточні їх результати. За Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками, розгорілася політична криза.
  • Від Лукашенка вимагають піти у відставку, в містах проходять наймасовіші за пострадянський час акції протесту, робітники ключових промислових підприємств оголосили страйк.
  • За даними МВС Білорусі, було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • Також Лукашенко доручив МЗС попередити лідерів окремих країн ЄС і України "Про відповідальність за розпалювання заворушень".