Путін заявив, що Навальний хотів, щоб його заарештували в РФ / фото REUTERS

Російський опозиціонер Олексій Навальний навмисно порушив закони РФ. Він знав, що його заарештують, коли повертався після лікування в Німеччині.

Про це заявив президент Російської Федерації Володимир Путін під час прес-конференції у віллі Ла-Гранж в Женеві 16 червня.

"Перше - людина ця знала, що порушує чинний в Росії закон. Він зобов'язаний був відзначатися, як особа, двічі засуджена до умовної міри покарання. Свідомо, хочу це підкреслити, ігноруючи цю вимогу закону, цей пан виїхав за кордон на лікування. Його не вимагали органи влади на реєстрацію, як тільки він вийшов з лікарні та розмістив свої відеосюжети в Інтернеті, така вимога виникла. Він не з'явився, проігнорував вимогу закону. Його оголосили в розшук", - заявив російський президент.

Відео дня

За його словами, опозиціонер розумів всі ризики, коли повертався в Росію.

Читайте такожДочка Олексія Навального отримала за нього премію мужності в Женеві (відео)

"Я виходжу з того, що (Олексій Навальний, - ред.) свідомо йшов на те, щоб бути затриманим. Він зробив те, чого він хотів", - підсумував Путін.

Арешт Олексія Навального

Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння влітку 2020 року.

Його літак повинен був приземлитися в аеропорту "Внуково", але був перенаправлений в"Шереметьєво". Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

18 січня суд заарештував опозиціонера до 15 лютого.

2 лютого 2021 року Симоновський суд Москви в ході виїзного засідання в Мосміськсуді за клопотанням ФСВП замінив Олексію Навальному умовний термін на 3,5 роки на реальний у справі "Ів Роше". Всього Навальний відповідно до рішення повинен провести в колонії загального режиму два роки і вісім місяців.

Покарання опозиціонер відбуває в колонії суворого режиму №2 в місті Покров Володимирської області.

31 Березня Навальний оголосив голодування. Він заявив, що адміністрація щодня погрожує йому почати примусове годування. 23 квітня він оголосив про вихід з голодування, оскільки до нього допустили лікарів.

9 червня Московський міський суд у середу ввечері визнав екстремістською організацією " Фонд боротьби з корупцією", заснований опозиціонером Олексієм Навальним.

15 червня, напередодні зустрічі президентів США і РФ, у Женеві з'явилася копія графіті з Опозиційним до президента РФ Володимира Путіна політиком Олексієм Навальним.

При цьому 16 червня у Женеві з'явилися три білборди з питаннями до президента Росії Володимира Путіна про отруєння Олексія Навального.