Росія запустила ракету до МКС / Колаж УНІАН, скріншот

Російська ракета-носій із космічним кораблем "Союз МС-25" сьогодні стартувала до МКС з аеродрому Байконура після першої невдалої спроби запуску в четвер, 21 березня.

Як повідомляють росЗМІ, на борту пілотованого корабля космонавт "Роскосмосу" Олег Новицький, представниця Білорусі Марина Василевська і астронавт НАСА Трейсі Дайсон.

У "Роскосмосі" повідомили, що корабель виведено на задану орбіту, усе обладнання працює штатно. Стикування з МКС заплановано на вечір 25 березня.

Раніше запуск планувався на 21 березня, але його скасували буквально за 20 секунд до старту і перенесли на 23 березня.

При цьому в "Роскосмосі" порівняли несправність, через яку було скасовано пуск корабля "Союз МС-25" 21 березня, із "закипанням акумулятора" в автомобіля.

Історик космонавтики Олександр Железняков в інтерв'ю агентству ТАСС зазначив, що інцидент зі скасуванням запуску пілотованого корабля "Союз МС-25" всього за 20 секунд до старту стався вперше в історії радянської та російської космонавтики.

"Такого конкретно ніколи ще не було. В історії вітчизняної космонавтики ось так безпосередньо перед командою "старт" пуски пілотованих кораблів не скасовували. Були інші ексцеси, а такого роду інцидентів не було. З безпілотними - траплялося, а з пілотованим - ні", - заявив Железняков.

Невдачі Росії в космосі

Раніше перша спроба Росії після розвалу СРСР здійснити посадку на Місяць завершилася грандіозною невдачею - російський супутник "Луна-25" розбився під час спроби здійснити посадку.

Невдача виявилася тим більш розчаровуючою, що всього через кілька днів Індія змогла успішно здійснити місячну місію, приземливши свій супутник "Чандраян" на південному полюсі Місяця.

Вас також можуть зацікавити новини: