У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, в якому офіційно зафіксовано поняття "рашизм", а путінський режим називають "рашистським". При цьому ідеологію описують як "націоналістичну". Це вже породило дискусії як у нас, так і за поребриком. Симпатизуючі українським націоналістам канали та організації кажуть, що "ні, це насправді комунізм, а не націоналізм!". Десь між рядків згадується фашизм і т.д. і понеслася...

Рашизм - це реваншистська авторитарна ідеологія, в основі якої експансіонізм на території колишньої Русі/РІ/СРСР/всіх слов'ян

Щоб відповісти на це питання, треба спочатку визначитися з іншими ідеологіями і знайти відмінності. Якщо максимально спростити, то ось міні-пам'ятка:

Відео дня

- націоналізм і нацизм як крайня форма - диктатура нації; 

- фашизм - диктатура партії;

- комунізм - диктатура соціального класу;

- фундаменталізм - диктатура ідеї/ідеології;

- монархізм - спадкова диктатура однієї правлячої сім'ї;

- панславізм - диктатура одного народу над усіма слов'янами. 

Що ближче до нинішнього російського режиму? На мій погляд - фашизм як диктатура партії. Але з безліччю запозичень з "суміжних" категорій - практично від усіх вони взяли найгірше.

Так що ж таке рашизм? Ось моє трактування: 

Рашизм - це реваншистська авторитарна ідеологія, в основі якої експансіонізм на території колишньої Русі/РІ/СРСР/всіх слов'ян, що характеризується жорстким партійним режимом, культом особистості, національним шовінізмом (всі інші народи екс-РІ/СРСР це підлеглі "молодші брати"), ксенофобією і нетерпимістю до інакомислення, "обгрунтованої" для внутрішньої аудиторії ідеями "колишньої величі", "імперії" (в будь-який іпостасі) і "особливого шляху" в т.ч. в релігії. Ідеї комунізму, націоналізму, монархізму використовуються лише як ширма для "збирання земель" і експансіонізму. 

Піком було радянський час епохи Сталіна з ідеєю "світової революції" - тобто підпорядкування всього світу

Коріння цієї реваншистської ідеології йдуть в т.зв. "Залісся" - регіон на східних околицях ранньої Русі, куди з решти Русі бігли найбільш агресивні молодші брати (молодші діти князів не мали наділів і могли отримати собі землі, лише захопивши чужі), а також ті, хто був вигнаний за злочини або втік з іншої причини. 

Причому ні в Новгороді, ні в Києві ці нові території спочатку Руссю не вважали і так в літописах і вказували: "...прийшли війська з усієї Русі і Залісся" (по-окремо). Це принижувало місцевих князів і "молодших дітей", які могли довести свою причетність до цивілізації лише силою зброї, що вони і робили. 

По суті, вся ідеологія рашизму історично склалася з комплексу неповноцінності, зі спроб довести, що вони теж цивілізовані, а не варвари. Вся політика місцевих князів - дипломатія, династичні шлюби, війни були спрямовані майже виключно на обгрунтування того, що вони "теж великі". Змінювалося лише мірило "величі". 

Спочатку доводили, що вони теж князі рівноправні. Потім - що князі великі, потім - що царі (від слова "Цезар"; претензія на імперію через спорідненість з візантійськими імператорами), після цього - що імператори. За радянських часів і зараз - що "теж центр сили". 

Рашизм - це комплекс неповноцінності з давнім історичним корінням, який знаходить "компенсацію" у величі

"Апетити" для "величі" теж росли - від домінування в цьому самому Заліссі до панславізму (підпорядкування своїй владі всіх слов'ян). Піком було радянський час епохи Сталіна з ідеєю "світової революції" - тобто підпорядкування всього світу. "Величі" їм завжди було мало. Тому що психологічні комплекси не давали їм "наїстися" і видалити цю спрагу, цей вічний реваншизм (помста всім, хто посмів засумніватися в "величі"). 

Потрібно відзначити, що правлячі режими та ідеології (формально) змінювалися, але у правлячої верхівки зберігалася спадкоємність цього комплексу неповноцінності, який змушував кожного правителя прагнути до "величі" і "показати кузькіну матір" всім кривдникам. 

Таким чином, рашизм - це комплекс неповноцінності з давнім історичним корінням, який знаходить "компенсацію" у величі. А обов'язковими атрибутами "величі" є Новгород і Київ (як основа цивілізації і влади на Русі) і Крим (точніше Херсонес/Севастополь - звідки пішло християнство на Русі і зв'язок з Візантією/Римською імперією). Все інше - факультативно. 

Ось такий він "рашизм" - "паралельна" ідеологія до всіх інших ідей, в основі якої лише влада і експансіонізм

Рашизм - це не про права людей, як пишуть автори законопроекту. Не про комунізм чи націоналізм. Це ідеологія правлячої верхівки, яка зберігається і адаптується до будь-якої іншої ідеології. Тому що рашизм - це про владу і про її обґрунтування. 

Справжній націоналізм, комунізм чи навіть монархізм протистояли б цій ідеї. Але ось нюанс - класичного комунізму або націоналізму Росія ніколи не знала (нагадаю, в СРСР спочатку був "військовий комунізм", а потім "розвинений соціалізм", які до оригінальних ідей Маркса взагалі відношення не мають). Націоналізм же (справжній) вимагав би протилежне "величі" - формування російської нації і відмова від усіх підкорених народів та інших націй. 

Ось такий він "рашизм" - "паралельна" ідеологія до всіх інших ідей, в основі якої лише влада і експансіонізм, а коріння сягає в психологічні комплекси.

Андрій Попов, журналіст, політичний аналітик