У США вперше стратили чоловіка чистим азотом / AP

У США вперше стратили в'язня методом азотної гіпоксії. Таким способом покарали 58-річного Кеннета Сміта, засудженого за вбивство.

Як провідомляє Sky News, офіційний час його смерті - 25 січня о 20:25. За словами свідків, страта тривала близько 22 хвилин, і Сміт, здавалося, залишався у свідомості кілька хвилин.

Принаймні дві хвилини він тремтів і рухався. Потім в'язень почав важко дихати, а за лічені секунди життєдіяльність припинилася. 

Відео дня

У заключній заяві перед стратою Сміт сказав: "Сьогодні ввечері Алабама змушує людство зробити крок назад... Я йду з любов’ю, миром і світлом".

Він також жестами надіслав дружині останнє зізнання у коханні. "Дякую, що підтримуєте мене. Люблю, люблю всіх вас", - сказав Сміт.

Страта чистим азотом

Використання газоподібного азоту є дуже суперечливим методом страти. Критики кажуть, що це жорстоко та експериментально. Раніше Цей спосіб страти не застосовували.

Він передбачає щільне притискання маски до обличчя, закриваючи рот і ніс. Потім в маску подають газоподібний азот. Людина продовжує нормально дихати, але за відсутності кисню організм поступово вимикається, поки не настане смерть - фактично вона задихається.

Преподобний Джефф Гуд, який був свідком страти, сказав, що реальність не відповідає прогнозам Алабами про швидку смерть.

Сміт був засуджений за вбивство Елізабет Сеннетт у 1988 році. Прокурори заявили, що він був одним із двох чоловіків, кожному з яких заплатили по 1000 доларів за вбивство жінки від імені її чоловіка-пастора, який був у боргах і хотів стягнути страховку.

Її знайшли з вісьмома колото-різаними пораненнями на грудях і по одному на кожній стороні шиї. Інший вбивця, Джон Форрест Паркер, був страчений у 2010 році.

У своїй заяві губернатор штату Алабама Кей Айві сказав: "18 березня 1988 року життя 45-річної Елізабет Сеннетт було жорстоко відібрано в неї Кеннетом Юджином Смітом. Після більш ніж 30 років і спроби за спробою обдурити систему пан Сміт відповів за свої жахливі злочини. Страта була законно проведена за допомогою гіпоксії азоту, методу, який раніше просив пан Сміт як альтернативу смертельній ін’єкції. Нарешті пан Сміт отримав те, про що просив, і цю справу можна нарешті припинити".

Наостанок Сміт пообідав біфштексом з кісточкою, оладками, тостами та яйцями в соусі для біфштексів.

Майк Сеннетт, син жертви Сміта, поспілкувався зі ЗМІ після страти. "Те, що трапилося тут сьогодні, не поверне маму. Це якийсь гіркий день. Ми не збираємося стрибати і кричати "Ура"... Я закінчу тим, що сьогодні ввечері Елізабет Дорлін Сеннет домоглася справедливості".

Страта азотом - що відомо про метод

Метод страти азотом передбачає встановлення на ніс і рот Сміта маски типу респіратора, яка замінить повітря на газ, що призведе до його смерті від нестачі кисню. Азотну гіпоксію дозволили штати Алабама, Міссісіпі та Оклахома. Однак жоден зі штатів наразі її не застосовував.

У 2022 році Сміта намагалися стратити за допомогою смертельної ін'єкції, але це не спрацювало. Згодом суд дозволив стратити його за допомогою методом азотної гіпоксії. 

Захист Сміта заявляв, що цей метод порушує конституційну заборону на жорстоке і незвичайне покарання. В ОНН закликали владу США зупинити заплановану страту азотним методом. Експерти заявили, що неперевірений метод може призвести до "жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження або навіть тортур".

Вас також можуть зацікавити новини: