У Білорусі розпочалися масштабні страйки, робітників затримують: відео / REUTERS

На протестах у Білорусі 25 жовтня затримали 290 громадян. Деяких вже відпустили. В міліції кажуть про близько 120 осіб.

Читайте такожУ Мінську відбувся "Жіночий марш", затримано декількох учасниць

Про це свідчать дані правозахисної організації Вясна.

Відео дня

Як пише TUT.BY, на анонсованих опозицією протестах в Мінську проти десяток тисяч демонстрантів застосували світлошумові гранати.

У правоохоронних органах заявили про напад протестувальників на центральні відділення міліції. В країні відключили мобільний інтернет й закрили метро в столиці.

Під час мітингів були затримані журналісти. Їх відпустили з протоколами. Деякі розповідали про насильство з боку силовиків.

Протести не вщухли

За інформацією Telegram-каналу Беларусь головного мозга, працівники «Гродно Азот» вийшли о 7:00 на прохідну заводу з протестами. Учасників демонстрації вже почали заганяти на підприємство.

Місцеве видання Гродно новости пише в Telegram про під'їзд військових автомобілів. За словами кореспондентів Белсат, станом на 7:30 26 жовтня затримали чи не третину страйкарів заводу.

Масштабні страйки підприємств у Білорусі анонсувала напередодні опозиційна лідерка Світлана Тихановська. Головною зброєю протестів у Білорусі політик назвала солідарність.

Одразу після оголошення перших страйків підприємств на вулиці Мінська вийшли студенти. Молодь протестує проти ще одного президентського терміну Лукашенка й вимагає звільнення політичних в’язнів. Станом на 10:00 силовики почали затримання в столиці.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК країни, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Чергова акція протесту пройшла 25 жовтня - в цей день силовики проявили особливу жорстокість до протестуючих і затримали сотні людей.