Наприкінці цього тижня в Російській Федерації відбудуться президентські вибори – ритуал легалізації Володимира Путіна на ще один строк. Ніхто не має сумніву, що виборів в Росії не існує - він може намалювати собі будь-яку цифру в результатах. Однак додати "легальності" цьому дійству намагається російська опозиція, яка грає на руку очільнику Кремля і, складається враження, взагалі не розуміє, що відбувається.

Ми в Україні не просто так скептично ставимося до так званої російської опозиції. Навіть коли її представники кажуть якісь позитивні речі стосовно України, з точки зору конкретних дій вони точно не роблять нічого серйозного. 

Так, до повномасштабного вторгнення вони були сфокусовані на боротьбі з корупцією у своїй країні. Проте після 24 лютого не перемістили свій фокус на допомогу Україні чи боротьбу з режимом Путіна, щоб зупинити цю війну. Наприклад, Юлія Навальна й раніше не дуже сперечалася зі своїм чоловіком щодо питання Криму та інших скандальних заяв…

Відео дня

На "президентські вибори" у РФ у команди Навального стара стратегія: прийдіть на виборчі дільниці, зіпсуйте бюлетень, чи проголосуйте за когось іншого.

Але, по-перше, інші "кандидати" нічим не відрізняються від Путіна.

По-друге, Путін намалює собі такий рейтинг, який йому захочеться.

І, по-третє, якщо люди масово прийдуть на дільниці, вони вже своєю присутністю покажуть, що на ці "вибори" був великий попит.

Грубо кажучи, лідери російської опозиції закликають опозиційних росіян прийти на дільниці й зробити для Путіна гарну картинку. Аби він мав змогу сказати: "Дивіться, у нас демократія. Прийшло стільки людей, і за мене проголосувало 85%". 

Таким чином, російська опозиція зараз діє, допомагаючи російському режиму.

Ба більше, якщо хтось із тих росіян, хто прийде на дільницю, дійсно почне робити активні дії, а не лише створювати явку, його просто затримають. Таким чином, російська опозиція, не маючи чіткого плану та заклику до конкретних дій, фактично ще й веде "на забій" тих росіян, які справді могли би щось зробити у своїй країні.

Мені складно зрозуміти, чим вони керуються. Але така їхня позиція відображає лише той факт, що найближчим часом у російської опозиції немає шансів дістатися до влади.

Путінський режим контролює силовий апарат, збройні сили, більшість медіа в країні, а також грошові потоки.

У їхніх руках є сила, в опозиції цього немає. Російська опозиція користується лише соціальними мережами (але це ніщо для 140 мільйонного населення). Якби вони думали раціонально, то підтримали б українські Збройні сили та російські підрозділи, які воюють на боці України. Оскільки це єдині люди, які воюють із режимом Путіна не у Фейсбуці чи інших соціальних мережах. 

І загалом можна дійти висновку, що російська опозиція не готується захопити владу силою (а це єдиний спосіб усунути Путіна), натомість недолугими закликами до своїх прихильників підтримує путінський режим.

ДНК політичної культури у росіян відрізняється від українського. Вони готові терпіти - утиски, закручування гайок, ув'язнення та вбивства своїх лідерів, насильну відправку на війну в Україну. І вся їхня реакція – це пости в соцмережах і дуже сумнівні акції.

Ці люди безпорадні. І ця безпорадність призводить до дій, до яких закликає російська опозиція, і що вже за тиждень допоможе Путіну.

Олександр Хара, експерт Центру оборонних стратегій