REUTERS

Центральна виборча комісія Білорусі не запрошувала росіян спостерігати за президентськими виборами в країні 9 серпня.

Про це у коментарі російському ТАСС повідомила голова ЦВК РФ Елла Памфілова.

Вона стверджує, що РФ «не отримувала традиційного офіційного запрошення від Центрвиборчкому Білорусі». Однак, за її словами, Росія все одно відмовилася б від участі, зважаючи на «м’яко кажучи, дуже специфічне ставлення керівництва Білорусі до коронавірусної пандемії».

Відео дня

Читайте такожБілоруська активістка пояснила, чому Путіну не вигідне усунення від влади Лукашенка

Представники Росії у ролі спостерігачів на виборах направляються до Білорусі згідно з двосторонньою угодою між обома державами від 4 червня 1998 року.

Ще у червні білоруський лідер звинуватив Росію у спробі втрутитися у президентські вибори 9 серпня, яка, як він стверджує, поширювала в мережі "жахливі фейки", щоб дискредитувати владу. 

Проте відносини між країнами-партнерами загострилися після затримання понад 30 громадян Росії під Мінськом, які, вже за підтвердженою інформацією, є членами військової кампанії «Вагнер», яку пов’язують з близьким другом Путіна – петербурзьким бізнесменом Пригожином. 

Також відомо, що більш ніж половина з чоловіків могла брати участь у військових діях на Донбасі в складі терористичних угрупувань «Л/ДНР».

Вчора Олександр Лукашенко також додав, що в Білорусь перекинули ще один загін «Вагнера» і попросив, щоб Росія поважала закони його країни.