Експерт пояснив слова Макрона про війська НАТО в Україні / фото European Union

Експерт з питань оборони та безпеки, колишній генеральний директор Королівського інституту об'єднаних служб, лондонського аналітичного центру з питань оборони та безпеки Майкл Кларк пояснив слова президента Франції Еммануеля Макрона про війська НАТО в Україні. Він зазначив, що французький лідер мав на увазі, що необхідно мобілізувати ресурси, тому що Європа не може програти.

"Він (президент Франції Еммануель Макрон - УНІАН) мав на увазі, а саме: ми не можемо дозволити собі програти, ми не можемо дозволити Росії перемогти. Ця війна набагато важливіша, ніж сама Україна, хоча вона дуже, дуже важлива для України. І ось що він сказав: оскільки ми не можемо дозволити собі програти, ми маємо бути готовими мобілізувати все, що буде потрібно. Саме це він і хотів сказати", - пояснив експерт в інтерв'ю "Радіо Свобода".

При цьому він зазначив, що лише згадка про те, що західні війська можуть бути якимось чином задіяні в Україні, створила двозначність.

Відео дня

"Інші союзники сказали: ні, ні, ми не будемо про це говорити, тому що це викликає саме той страх, що ми опинимося втягнутими в європейську війну проти Росії безпосередньо", - зазначив Кларк.

За його словами, після "повстання Пригожина" Путін став сильнішим, бо контролює активи "вагнерівців", Росгвардії, а також впливає на низку інших ПВК

"Вони не обов'язково кращі на полі бою, але вони більш злагоджено структуровані, ніж рік тому, тому він вважає, що це можливість просто продовжувати відтісняти українців, хоча він повинен знати, що вони не дуже добре воюють. І в нього більше шансів отримати ще якусь територію, поки Україна буде виведена з рівноваги в найближчі три-чотири місяці", - пояснив експерт.

Також він вважає, що цього року росіяни відчують наслідки війни на своїх фінансах, що викличе невдоволення. За його словами, Путін дав зрозуміти, що ніхто не виживе, якщо піде проти нього - "він просто як бос мафії". Він вказав, що узурпація влади може бути тривалою, але не вічною.

"Ви можете просунутися так далеко в плані влади, тільки знищивши всіх своїх ворогів або потенційних ворогів ще до того, як вони стануть ворогами. Це параноїдальна реакція. Сталін так і робив. Знаєте, так чинили і деякі царі. Зрештою, все завжди йде не так, як треба, але перед тим, як настане цей кінець, можна зазнати жахливих страждань", - підсумував Кларк.

Війна в Україні - останні заяви

14 березня, напередодні старту так званих виборів у РФ, глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що результат війни в Україні буде вирішено цієї весни і влітку.

Пізніше президент Чехії Петр Павел заявив, що поки що неможливо уявити, що Україні та РФ вдасться домовитися про припинення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: