Експерт зазначив, що Путін спробує спровокувати політичну кризу в Україні / фото t.me/otarnavskiy

Третій рік війни в Україні дуже важливий, адже зараз маятник хитнувся в бік Російської Федерації. Володимир Путін тиснутиме на Київ, вважаючи, що він сильніший, адже Захід забарився з допомогою для України.

"Цей третій рік війни надзвичайно важливий, тому що Путін вважає, що він на підйомі. Він вважає, що війна в Газі та пом'якшення західної підтримки України, особливо в Сполучених Штатах, дають йому перевагу, і він тисне в усіх напрямках. І тому росіяни вірять, що зможуть відвоювати ще більше території, можливо, весь Донбас до кінця цього року. У 2025 році маятник може почати хитатися в бік Росії - може бути, а може й ні. Але до 2025 року Україна, якщо їй вдасться пережити цей рік, матиме власну збройову промисловість і цілком може отримати більш довгострокову військову допомогу від Заходу. І росіяни не зможуть здійснити великий або стратегічний наступ на Україну до весни 2025 року, тому вони отримають усе, що зможуть, у 2024 році", - розповів експерт із питань оборони та безпеки, колишній генеральний директор Королівського інституту об'єднаних служб, лондонського аналітичного центру з питань оборони та безпеки Майкл Кларк в інтерв'ю "Радіо Свобода".

При цьому він зазначив, що Путін намагатиметься спровокувати політичну кризу в Україні, щоб змінити уряд на той, який піде на мир на умовах Москви.

Відео дня

"Поки Зеленський є президентом, жодних переговорів на російських умовах не буде. Але якщо Зеленського приберуть з посади президента, то це цілком можливо. Так що 2024 рік - це дуже критичний рік. Це буде довга війна. Це війна індустріальної епохи, а це означає, що вона триватиме кілька років, але не буде нескінченною. Під час війни індустріальної епохи маятник розгойдується взад-вперед. І наразі маятник гойдається в бік Росії. Якщо він продовжить хитатися в бік Росії, можливо, що Україну, по суті, буде переможено, але він також має почати хитатися в бік України, якщо вона переживе цей рік, у 2025-2026 роках", - пояснив експерт.

Водночас він зазначив, що якщо європейці зроблять крок назустріч Україні та забезпечать її всім необхідним цього і наступного року, то, ймовірно, це буде не об'єднана Європа.

"Є ядро європейських країн, які готові робити те, що необхідно. І одне з головних питань полягає в наступному - чи приєднається Німеччина до цього ядра країн, чи буде і далі ставитися до всього цього неоднозначно. Але з ініціатив Чехії видно, що є способи збільшити постачання артилерії в Україну. У ЄС є план відправити 1 мільйон снарядів, але, як завжди, ЄС виконав тільки частину своїх планів... ЄС постійно недопрацьовує і обіцяє більше, ніж може виконати. Він щось робить, але ніколи не робить стільки, скільки говорить, тому ініціатива повертається до окремих країн і груп країн, які бачать українську кризу такою, якою вона є", - вважає Кларк.

Він зазначив, що це дасть змогу Україні налагодити постачання, щоб пережити цей рік, але Вашингтон має вирішальне значення.

"Якщо Америка повернеться на борт, то Україна буде в достатній безпеці. Якщо Америка не повернеться на борт, тоді дуже важливо, що зробить Німеччина", - підсумував експерт.

Війна в Україні - останні новини

14 березня глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що результат війни в Україні буде вирішено цієї весни і влітку.

Зі свого боку президент Чехії Петр Павел заявив, що поки що неможливо собі уявити, що Україні та Росії вдасться домовитися про припинення війни.

Вас також можуть зацікавити новини: