Путін намагатиметься переконати Лукашенка вступити в війну проти України, вважає Чалий / фото REUTERS

Дипломат Валерій Чалий переконаний, що анонсований візит президента РФ Володимира Путіна до Білорусі повʼязаний із підготовкою нового наступу на Україну. 

В ефірі телеканалу "Еспресо" він зазначив, що Путін вимагатиме від Лукашенка вступити в загарбницьку війну проти України.

"В мене немає жодних сумнівів, що Путін буде вимагати від Лукашенка вступити у війну проти України під час візиту до Білорусі. Лукашенко вже отримав попередження про те, що його можуть фізично усунути. Тому Путін їде до Білорусі, щоб пересвідчитись, що Лукашенко все зрозумів", – вважає Чалий.

Відео дня

На думку дипломата, Путін готується ще раз атакувати Україну з території Білорусі. І йому потрібно втягнути в цей наступ не лише Лукашенка, а й усю Білорусь. 

"На жаль, вірогідність повторного перетину українського кордону з території Білорусі збільшується. Особисто я вважаю, що росіяни неминуче перетнуть знову кордон з території Білорусі. Оскільки Путіну потрібно втягнути в цю війну не лише Лукашенка та його оточення, а й всю Білорусь. Ця авантюра не означатиме для росіян успіх. Проте для них важливо ще раз перетнути український кордон саме з території Білорусі", – додав Чалий.

Загроза нового наступу з Білорусі

Заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов заявив, що, крім того, що на території Білорусі з середини жовтня триває нарощування російської військової присутності, керівництвом Білорусі робляться кроки, які можуть свідчити про підготовку до участі у агресії проти України.

Генерал-майор СБУ Віктор Ягун наголосив, що якщо білоруси візьмуть участь у загарбницькій війні Росії проти України, то останній шанс зберегти самостійність та незалежність Білорусі буде знищено. Він додав, що білоруські військові переважно не хочуть воювати проти України. 

Водночас радник Офісу президента України Олексій Арестович вважає, що безпосередньої загрози з Білорусі зараз немає навіть від російських окупантів. Крім того, на території країни не створене необхідне для нового наступу угруповання військ.

Вас також можуть зацікавити новини: