У ЦВК вже говорять про інавгурацію Лукашенка / Фото REUTERS

Інавгурація президента Білорусі Олександра Лукашенка, чия перемога на виборах спровокувала масштабні протести у всій країні, відбудеться протягом двох місяців. Конкретна дата поки не призначена.

Читайте такожЄС готов долучитись до мирної передачі влади в БілорусіПро це повідомляє ТАСС, посилаючись на ЦВК Білорусі.

"Конкретну дату визначать організатори. Інавгурація пройде не пізніше ніж за два місяці", - сказав офіційний представник ЦВК журналістам.

Відео дня

За його словами, практика показує, що інавгурацію проводять протягом місяця після офіційного оголошення результатів виборів.

Вибори і протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багато кого з них при затриманні та в СІЗО сильно били. Згодом затриманих почали відпускати.
  • 14 серпня в ЄС заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство проти протестувальників.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • Держави - члени Європейського Союзу не визнаватимуть результати президентських виборів в Білорусі.