Путін випробовує лідера Китаю, заявивши про розміщення ядерної зброї в Білорусі / фото depositphotos.com

Президент Китаю Сі Цзіньпін працює над тим, щоб сформувати образ державного діяча на світовій арені. Його "старий друг" в Росії (президент РФ Володимир Путін - УНІАН) не допомагає йому в досягненні цієї мети.

Видання Bloomberg пише, що надавши допомогу в укладенні угоди між Саудівською Аравією та Іраном про відновлення дипломатичних відносин, Сі звернув увагу на інші геополітичні проблеми, середовищ яких війна Путіна на Україні і необхідність перезавантаження китайсько-американських відносин, щоб дати своїй економіці можливість для зростання.

Сі їздив до Москви на три дні, де провів тривалі переговори з Путіним, а також заявив про їх "безмежну дружбу". У спільній заяві говорилося, що "всі держави, що володіють ядерною зброєю, повинні утримуватися від розміщення ядерної зброї за кордоном".

Відео дня

Але всього через кілька днів Путін "кинув" Сі, оголосивши про плани відправити тактичну ядерну зброю в Білорусь. Це буде перший раз, коли Росія передасть таку зброю на зберігання за кордон після розпаду СРСР.

Дії Росії можуть спровокувати нову напруженість у відносинах зі США та європейськими союзниками України. Чи блефує Путін щодо свого арсеналу, але це ставить Сі в незручне становище в його спробах зробити Китай надійним посередником для залагодження конфліктів.

Сі не підтримував відкрито і не критикував Путіна за Україну. Але одну річ він чітко заявляв протягом декількох місяців - Росія не повинна використовувати ядерну зброю в бою.

Поза Путіна може викликати сумніви в тому, як сильно Сі може на нього впливати, навіть беручи до уваги економічну залежність Росії від Китаю і потребу російського президента в дипломатичних прихильниках.

Очікувалося, що Сі зв'яжеться з президентом України Володимиром Зеленським через кілька днів після свого візиту до Москви, оскільки він не розмовляв з ним після вторгнення російської армії. Ці переговори ще не реалізовані. Якщо або коли це станеться, Зеленський буде в праві запитати Сі, чи дійсно Путін когось слухає.

Ядерна зброя Росії в Білорусі - що відомо

25 березня 2023 року президент Російської Федерації Володимир Путін пригрозив розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі. При цьому в США заявили, що поки немає ніяких ознак того, що Москва дійсно передасть ядерну зброю Білорусі.

Україна зразу ж відреагувала на заяви Кремля та вимагала негайно скликати позачергове засідання Радбезу ООН.

Крім цього, нардеп Давид Арахамія припустив, що в Україні може початися додаткова мобілізація через загрозу з боку Білорусі. На що член Комітету ВР з питань нацоборони Федір Веніславський заявив, що на сьогодні у ЗСУ вистачає мобілізаційного ресурсу.

Вас також можуть зацікавити новини: