Бунт Пригожина показав слабкість Путіна, каже експерт / cкріншот

Експерт Українського інституту майбутнього та колишній співробітник Служби безпеки України Іван Ступак заявив, що заколот ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина продемонстрував слабкість президента РФ Володимира Путіна. Наслідки цього обов'язково будуть в майбутньому.

Як зауважив експерт в ефірі "24 каналу", населення Росії завжди прагне обрати "сильного вожака". Однак останні події показали слабкість диктатора, і це побачило все його найближче оточення.

"Олігархи, силовики, менеджери, технократи. Коли вони збиратимуться десь в себе на "Рубльовці", то точно про це говоритимуть. У них буде великий злам всередині. Вони розуміють, що влада, на якій вони заробляли тривалий час, не може їх захистити", – пояснив Ступак.

Відео дня

Події, які сталися в Росії минулими вихідними, похитнули позиції Путіна. Його оточення почне шукати нову людину чи навіть групу осіб, які могли б очолити РФ. 

Заколот Пригожина: основні події

23 червня власник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що по позиціях його найманців завдали удару кадрові війська РФ. Він оголосив "Марш справедливості", мета якого – зупинити міністра оборони Росії Сергія Шойгу. За ніч "вагнерівці" дісталися Ростова та фактично взяли місто під свій контроль.

Протягом суботи, 24 червня, найманці Пригожина дійшли до Московської області. За цей час вони "приземлили" декілька одиниць авіації російської армії, зокрема Іл-22 – екіпаж загинув.

Проте за 200 кілометрів від Москви ватажок "вагнерівців" раптово вирішив розвернути колону з військовою технікоюпісля перемовин з Лукашенком. ЗМІ писали, що вони домовилися про те, що  Пригожин відправиться до Білорусі, а "вагнерівців" відпустять без переслідування. Вже 27 червня Лукашенко заявив, що Пригожин прибув до Білорусі. 

The Wall Street Journal пише, що Пригожин збирався захопити Шойгу і Герасимова. Однак в останню мить йому довелося змінювати плани. Водночас CNN у своєму матеріалі зазначає, що у російських спецслужбах або у військовому керівництві могли знати про те, що Пригожин готував заколот, і, ймовірно, сподівалися на його успіх.

Вас також можуть зацікавити новини: