Науковці просять не підписувати закони про декомунізацію

Текст листа опубліковано на сайті часопису "Критика".

"Ми, що підписалися під цим листом, закликаємо вас не підписувати законопроекти (N2538-1 та N2558), прийняті Верховною Радою 9 квітня 2015 року. Як науковці та експерти, які присвятили багато часу відновленню в Україні свободи, ми сприймаємо ці закони з глибокою занепокоєністю. Їх зміст та дух суперечать одному з основоположних політичних прав – праву на свободу слова. Їх прийняття підійме низку запитань щодо дотримання Україною принципів Ради Європи, ОБСЄ та низки домовленостей і договорів, ратифікованих Україною після здобуття незалежності у 1991 році. Закони негативно вплинуть на імідж та репутацію України в Європі та Північній Америці. І не в останню чергу, ці закони підсилять позиції тих, хто хоче послабити та розділити Україну", - йдеться у листі.

Читайте такожСаакашвілі наголосив, що декомунізація України має проходити зі всебічними реформами"За останні 15 років путінська Росія вклала багато ресурсів у політизацію історії. Якщо Україна піде тим же шляхом, нехай частково і обережно, це може призвести до руйнівних наслідків", - стверджують автори.

Відео дня

Листа підписали 63 науковці та експерти з різних країн світу.

Повний переклад листа українською

Раніше, у лютому 2014 року, група дослідників, що вивчають явища націоналізму, ультраправих рухів і ксенофобії в Україні, серед яких були і підписанти даного листа, застерегли від кремлівського ототожнення Євромайдану з фашизмом.