REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у четвер повідомив голова Державної служби у справах ветеранів війни і учасників АТО Артур Дерев’янко.

"Зараз ми підрахували близько 50 тис. осіб. Ми хочемо створити центральний реєстр, щоб ця кількість не збільшувалася у геометричній прогресії, як це було колись з чорнобильцями", - сказав Дерев’янко.

Відео дня

За його словами, приблизно така кількість людей може одержати статус учасника АТО після закінчення бойових дій на сході і повернення з Донбасу. Статус надаватиме спеціально створена комісія, яка працюватиме у рамках новоствореної служби з питань ветеранів війни і учасників антитерористичної операції. Для отримання статусу учасника АТО, необхідно буде пред'явити довідку про участь в антитерористичній операції і пройти комісію. При цьому учасниками АТО будуть визнані не лише безпосередньо військові, а й волонтери, а також ті люди, які виконували роботи із забезпечення АТО.

Читайте такожЗа час АТО на Донбасі загинули 58 прикордонників

«Не має значення, це миротворчий батальйон чи батальйон МВС. У нас зараз у зоні АТО 44 батальйони, і більшість з них – це добровольчі батальйони. Тому учасник АТО – не лише військовий», – відзначив Дерев’янко.

Як повідомляв УНІАН, у середині серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував створення служби у справах учасників антитерористичної операції, завданням якої мало стати соціальне забезпечення учасників АТО, зокрема їх реєстрація, працевлаштування, медична реабілітація, психологічна реабілітація ветеранів АТО і забезпечення їх житлом.

Читайте такожПрактикуючі психологи розповіли, як військовим подолати стрес і що мають робити родичі бійців АТО

Після проведення незаконного референдуму в Криму і анексії півострова Росією з квітня поточного року на території Луганської і Донецької областей орудують озброєні бойовики, які фінансуються Росією. Вони захоплюють людей у заручники, вбивають їх, а також знищують інфраструктуру міст Донбасу. У квітні у регіоні розпочалася антитерористична операція.