УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Читайте такожБойовики сім разів гатили по Красногорівці із "відведених" 82-мм мінометів - штаб АТО

Зараз, вважає експерт, є "критична точка", коли можуть бути зірвані і Мінські домовленості, і відбудеться ескалація конфлікту.

Відео дня

"Оскільки наступає зимовий період, і всі військові експерти кажуть фактично в один голос, що з замерзанням ґрунту можуть відновитися активні, масштабні бойові дії на Донбасі з використанням техніки, танків. Тобто бруду не буде, і можна буде їздити по полях, не тільки по дорогах і блокпостам", - сказав він.

Говорячи про Мінських домовленостях, зазначив, що "всі графіки були зірвані, дати, коли і що повинно було робитися, - все порушено".

"Ситуація трохи відкотилася назад ... Бо зрозуміло, що до 1 січня або 31 грудня, як було задумано авторами цього документа, повністю виконати цей алгоритм Мінських домовленостей неможливо", - сказав Горбач.

Читайте також"Росія втрачає ресурси для агресії": Джемілєв розповів про перспективи повернення Криму

Так, з військової точки зору, відзначив експерт, "загроза нової ескалації в цю зиму є дуже великою".

На думку Горбача, це може бути використане як "інструмент торпедування всіх Мінських домовленостей, навіть з їхнім перенесенням на 2016 рік".

Горбач вважає, що цієї зими, "приблизно в січні на нас чекають доленосні події, які стосуватимуться Мінських домовленостей: або вони будуть далі продовжені, або вони будуть повністю припинені, оголошені такими, що якась сторона виходить із цих домовленостей".

"Вони можуть бути тільки в такий спосіб розірвані - шляхом виходу однієї зі сторін... Буде боротьба за те, на кого покласти провину за їхній розрив", - сказав експерт.

У свою чергу, керівник Програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко висловила думку, що буде перспектива продовження санкцій стосовно Росії. "Чи будуть продовжені Мінські домовленості, їх виконання, - звичайно, так. Тому що фактично доволі половинчасто вони були виконані", - сказала вона.

Так, експерт вважає, що пролонгація домовленостей відбудеться. "Чи будуть якісь нові формати, розірвання Мінських домовленостей, - станом на зараз дуже складно сказати", - додала Тищенко.

Вона висловила думку, що кардинально пункти домовленостей переписуватися не будуть, а термін дії деяких з них "протокольно" буде продовжено.

Читайте такожЗа добу в зоні АТО поранені двоє військових, загиблих немає

Як повідомляв УНІАН, Посол Франції при ООН Франсуа Делатр заявляв, що президенти України, Франції, Росії та канцлер Німеччини під час зустрічі лідерів “нормандської четвірки” у Парижі 2 жовтня певною мірою перенесли термін виконання Мінських угод після 31 грудня.

“Під час саміту, який відбувся 2 жовтня у Парижі, чотири глави держав (лідери України, Франції, Російської Федерації та Німеччини) країн “нормандського формату” дещо зрушили первинний графік з 31 грудня 2015 року (щодо термінів виконання Мінських угод)”, - заявив Делатр.

2 жовтня президент Франції Франсуа Олланд сказав, що місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей можуть бути проведені тільки у наступному році.

”Щодо виборів. Це займе певний час. Ми не думаємо, що вибори зможуть пройти на територіях Східної України в умовах, які не будуть відповідати Мінським домовленостям. Ми в цьому впевнені, тому що нам потрібні три місяці для того, щоб їх організувати, і вони будуть організовані пізніше дати, яка передбачена для виконання Мінських домовленостей - 31 грудня 2015 року”, - сказав він.