REUTERS

Понад 600 кілометрів довелося долати пішки і на попутках жителю Челябінської області РФ В'ячеславу Абдулліну, який добирався додому з анексованого Криму – з будівництва Керченського мосту, пише Радіо Свобода.

По дорозі він три дні харчувався тим, що зміг знайти в лісі або на полях. Грошей з собою у Абдулліна не було: на "головному російському будівництві" за місяць важкої роботи йому заплатили всього три тисячі. Щоб повернути чоловіка додому його дружині навіть довелося взяти мікрозайм.

Читайте такожБудівництво підходів до Керченського мосту затягується, ЗМІ назвали причину

Відео дня

"Я просто поїхав, тому що там немає сенсу працювати, там кидалово на гроші", - розповідає В'ячеслав Абдуллін. "Там будівництво не контролюється ніким. Ти там як в рабстві знаходишся: працюєш, постояти не можеш, не можеш посидіти. Навіть якщо тобі чекати півгодини, поки привезуть будматеріал, якщо будеш стояти – тебе звільнять. Присядеш – тебе звільнять. Ти повинен щось робити, хоч дошки туди-сюди перекладай, хоч каміння кидай туди-сюди. Ні води, нічого там немає. Воду якщо привезуть – це нормально буде, не привезли – там попити навіть ніде".

svoboda.org

У В'ячеслава в Златоусті троє дітей і дружина. Живе родина у маленькій кімнаті, куди їх тимчасово пустили знайомі. Свій будинок Абдулліни втратили ще минулої осені: він згорів. Родина стоїть у черзі на тимчасове та постійне житло. В одному списку вони п'яті, у другому – 1144. Але вже в кінці серпня їм потрібно з'їхати з кімнати, так як її здали студентам.

Читайте такожУ РФ студентів зігнали на "третій трудовий семестр" – будівництво мосту в окупований Крим

Замість кімнати В'ячеслав і Оксана хотіли зняти собі і дітям двокімнатну квартиру і вже навіть знайшли варіант, домовилися з господарями.

Гроші на оренду глава сімейства і сподівався заробити на будівництві Керченського мосту. У рідному Златоусті вдавалося заробити лише 10-12 тисяч в місяць. А в Криму пообіцяли заплатити майже 50. Оголошення про наймання від іжевської фірми "Ліберті" показували на місцевому телебаченні.

"Мені відразу сказали, що п'ять тисяч в місяць дається як добові. Зарплата, сказали, на руки чистими буде 47 тисяч. Два рази в день харчування, проїзд, робоча форма, проживання – нічого не вираховується. Але, коли на місце приїхали, буквально через тиждень з'ясувалося, що за все вираховують", – розповідає В'ячеслав Абдуллін.

За розповідями робітників, які приїхали у Крим раніше, компанія за рік будівництва вже 8 разів змінила назву. Зарплати людям затримують, або не виплачують зовсім. Але багато хто не їде – на зворотну дорогу немає грошей.

Читайте такожБорги Росії перед будівельниками Керченського мосту продовжують рости

"Тому що всі вони здалеку, в містах зараз мало роботи. Там були такі: приїжджали, відразу бачили, що відбувається, на наступний день назад їхали – ті, у кого є гроші. А у кого немає грошей, що їм робити?", – скаржиться будівельник. – "Там же з далеких місць всі, з Красноярська, з Оренбурзької області, взагалі з усієї Росії. Ось як він піде? Я, наприклад, можу витримати дорогу, йти, не їсти скільки-то днів. А інша людина не може. Хтось боїться по дорозі йти: хто його знає, що може статися вночі на трасі? Ось через це вони і працюють там".

Техніка безпеки, за словами Абдулліна на будівництві мосту майже не дотримувалася.

svoboda.org

"Шторм сильний був, нам доводилося все одно лазити. Ми конструкцію збирали, а зварювальники приварювали.Там же на висоті працюєш, рятувальний жилет ще якийсь давали, хоча я б не сказав, що це рятувальний жилет. А страховку взагалі не видавали, і без різниці всім, як ти будеш працювати. Скажуть, що робити, ти полізеш і будеш робити".

Читайте також"Кримнаш": Керченський міст залишився без фінансування

Коли прийшов час розрахунку за відпрацьований місяць і трансфер додому, В'ячеславу і його земляку Олексію Логінову відмовили у виплатах. У компанії, що відправила чоловіків на головну будівництво Росії, трубку не взяли, а в Криму платити відмовилися. Довелося йти додому пішки.

"Спочатку на поромі дісталися на бік Тамані і потім пішли пішки. Де на попутках доїжджали, де пішки йшли. Ночували в лісопосадці, кукурудзу їли. Що попадеться. Вишні, яблука траплялися. А що ще там є? Потім дружина мені вислала гроші вже в Міллерово Ростовської області. Я доїхав до Пензи, звідти до будинку", – розповідає В'ячеслав.

Трудові договори, що Олексій і В'ячеслав уклали з іжевською компанією "Ліберті", залишилися в Криму: їх у робочих відібрали, як тільки ті прибули на майданчик.

"На цьому побудована вся ця робота на Керченському мосту. Щоб звільнити людей, отримати за них якісь гроші і вигнати без будь якої допомоги, дотацій. Намагаються людей просто ламати через те, що вони знаходяться дуже далеко від дому, і у них немає коштів, щоб поїхати додому. Над людьми просто знущаються", – упевнений уралець.

Додзвонитися до цієї фірми не вийшло: єдиний телефон, вказаний в інтернеті, відключений. Автовідповідач повідомляє, що абонент в мережі не зареєстрований.