REUTERS

Як зазначає російська служба BBC, суперництво обіцяє бути гострим.

Боротьбу ведуть три групи кандидатів: пропекінські лоялісти, що представляють значною мірою інтереси бізнесу, традиційні демократи і так звані локалісти, що також виступають за розширення громадянських прав і свобод, але з упором на посилення автономії аж до незалежності.

Законодавчі збори у складі 70 депутатів приймають місцеві закони і затверджують бюджет, але наділений великими повноваженнями головний міністр адміністрації міста обирається комітетом вибірників, які призначаються Пекіном в основному з представників місцевої ділової еліти.

Відео дня

Читайте такожСША поступилися першістю самої конкурентоспроможної економіки в світі Гонконгу

На думку спостерігачів, результат голосування багато в чому визначить, чи буде нинішній градоначальник Лян Чженьїн домагатися другого п'ятирічного строку в березні наступного року.

У вересні-жовтні 2014 року про-демократичний рух Occupy проводив масові акції з вимогою його відставки і прямих виборів глави виконавчої влади.

35 депутатів місцевих зборів обираються від 5 мажоритарних округів, 5 - за пропорційною системою, ще 30 осіб - від професійних груп.

Голосування почалося о 7:30 ранку за місцевим часом (23:30 3 вересня за Гринвічем) і триватиме 15 годин.

Гонконг, з 1842 року знаходився під британською юрисдикцією, після його передачі КНР в 1997 році отримав статус спеціального району в рамках принципу "Одна країна - дві системи".