REUTERS

США обурені нападом на гуманітарний конвой в районі сирійського міста Алеппо, внаслідок якого, за даними спостерігачів, загинули 12 мирних громадян. Про це пише ВВС.

Читайте такожВеликобританія визнала, що завдала авіаудар по армії Асада замість ІД

"Пункт призначення цього конвою був відомий сирійському режиму і Росії. Співробітники гуманітарних організацій були вбиті при спробі надати допомогу сирійському народові", - підкреслив речник Держдепу США Джон Кірбі.

Відео дня

Також у США заявили, що "переглянуть можливості" подальшої співпраці з Росією, яка підтримує режим Асада.

"Ми не знаємо, чи можна ще що-небудь (домовленості щодо Сирії між США і РФ - УНІАН) врятувати. Наразі росіяни повинні дуже швидко продемонструвати серйозність намірів, бо інакше нічого буде продовжувати і нічого рятувати", – сказав ВВС на умовах анонімності високопоставлений американський чиновник.

Спостерігачі з сирійської Обсерваторії з прав людини повідомили, що авіаудар завдали російські або сирійські літаки. Вони додали, що внаслідок атаки загинули сирійські волонтери і водії Червоного Півмісяця, які мали привезти допомогу 78 тисячам жителів Алеппо.

За словами активістів, колону розбомбили через кілька годин після того, як сирійська армія заявила про вихід з перемир'я.

В ООН також підтвердили інформацію про напад на гуманітарну колону біля підконтрольного сирійським повстанцям міста Урум аль-Кубра.

Заступник генсека ООН з гуманітарних питань Стівен О'Брайан заявив, що якщо "жорстокий напад" буде визнано умисним, його прирівняють до військового злочину. За словами О'Брайана, постраждали щонайменше 18 з 31 вантажівки.

Очевидець події розповів Reuters, що по машинам, які були припарковані біля одного з офісів Сирійського Червоного Півмісяця, було нанесено 5 ударів.

Як повідомляв УНІАН раніше, Гуманітарний конвой ООН і сирійського Червоного Півмісяця потрапив під авіаудар у провінції Алеппо.

Перед цим командування армії Асада заявило, що виходить з оголошеної 12 вересня угоди про припинення вогню в районі міста Алеппо, якої було досягнуто після довгих російсько-американських переговорів.